Din cuprinsul articolului
Milioane de puțuri forate nefolosite continuă să pună oamenii în pericol, după mai mult de o sută de ani de exploatare a resurselor de gaze și petrol în întreaga lume, să afecteze negativ mediul și să accelereze fenomenul de încălzire globală. Deși Organizația Națiunilor Unite a cerut tuturor țărilor să ofere informații referitoare la exploatările părăsite, până acum doar Statele Unite ale Americii și Canada au trimis informații. Va fi dificil să obțineți banii necesari pentru a închide puțurile poluante, deoarece majoritatea companiilor care au forat puțurile vechi nu mai există.
Întotdeauna, industria petrolieră a contribuit la poluarea globală. Industria de petrol și gaze, a cărei deviză a fost întotdeauna „profit maxim cu cheltuieli minime”, a avut un impact semnificativ asupra apelor de suprafață și subterane, pânzei freatice, solului și aerului de-a lungul timpului.
În prezent, există o luptă intensă în Statele Unite pentru identificarea și punerea la răspundere a companiilor petroliere care au lăsat de izbelişte milioane de puţuri de petrol, care emit gaze cu efect de seră semnificative și poluează solul cu substanțe periculoase.
Totul a început când Hanson și Michael Rowe, doi soți, au simțit un miros ciudat în jurul casei lor din Kentucky în mai 2012. Un miros puternic de ouă stricate a ieșit dintr-un puţ petrolier abandonat pe proprietatea noastră și ne-a făcut să leşinăm. Michael a povestit: „Simțeam că nu puteam respira, aveam amețeli puternice și vomă în fiecare zi”.
În 2006, J.D. Carty Resources LLC a forat un puţ pentru extragerea gazelor naturale. Firma i-a promis familiei Rowe 12,5% din profit, dar nu i-a plătit niciodată. Compania a intrat în faliment după doar doi ani, lăsând puţul și emisiile de gaze. D.D. Carty Resources a vândut proprietatea unei alte companii, iar aceasta a fost ulterior cumpărată de Blue Energy LLC. Niciuna dintre aceste companii nu a fost dispusă să-și asume responsabilitatea pentru poluarea care a rezultat.
Din cauza presiunilor media făcute de Hanson și Michael Rowe, Divizia de petrol și gaze din Kentucky a declarat forajul respectiv o urgență de mediu și a obligat firma Boots & Coots să închidă puţul de extracţie. În timpul operațiunii care a durat patruzeci de zile, s-a descoperit că gazul emanat era un amestec toxic de hidrogen sulfurat și metan, care a avut un impact semnificativ dăunător asupra mediului și a sănătății oamenilor. Proprietarii terenului au cerut Blue Energy LLC să plătească.
Milioanele de sonde care au fost abandonate de-a lungul a peste o sută de ani de exploatări petroliere au provocat poluarea apelor, aerului și solului la nivel mondial, ceea ce a ridicat subiectul incidentului din Kentucky pe agenda publică.
Oricum ar fi, fenomenul este extrem de grav. Cu toate acestea, creșterea numărului de foraje abandonate din cauza scăderii prețului barilului de petrol și a consumului care s-a prăbușit în perioada de izolare cauzată de pandemie este și mai îngrijorătoare. Aceste două factori au dus la falimentul a mii de companii.
În Statele Unite, specialiștii, autoritățile de reglementare și chiar unii avocați au avertizat deja că există o probabilitate ridicată ca numărul forajelor abandonate să crească la un nivel istoric în viitor, în special datorită faptului că exploatările gazelor de şist au intrat în joc.
Estimările agenției pentru protecția mediului a Statelor Unite (EPA) indică o creștere cu peste 12% a numărului de puţuri abandonate cunoscute de autorități din 2008 până în 2008.
În timp ce măsurile de combatere a pandemiei au redus prețurile la energie, analiștii cred că rata va crește alarmant, iar companiile din Statele Unite și Canada au înregistrat cu 50% mai multe falimente în 2019. Rystad Energy, o companie de cercetare, estimează că dacă prețul mediu al petrolului rămâne de 30 de dolari pe baril, 73 de companii de foraj din SUA ar putea falimenta anul acesta și 170 în 2021.
Analiștii cred că în viitor va fi aproape imposibil să găsești și să puneți oamenii la răspundere pentru exploatările abandonate. Până atunci, statul este responsabil pentru o mare parte din cheltuieli. În California, districtul Beverly Hills a plătit 19 milioane de dolari pentru închiderea a 19 puţuri de petrol din curtea unui liceu. În Pennsylvania, există peste 200.000 de exploatări petroliere abandonate, iar închiderea acestora ar costa miliarde de dolari.
Companiile care au efectuat forajele încearcă, unele dintre ele chiar reușesc, să pună toată responsabilitatea pe stat, cheltuind sume substanțiale pentru lobby la cel mai înalt nivel. Cel mai mare grup comercial de petrol și gaze din Statele Unite, American Petroleum, a investit 1,44 milioane de dolari pentru a promova această problemă doar în primul trimestru al acestui an.
De multă vreme sunt recunoscute ca o problemă de mediu și un pericol pentru sănătatea oamenilor forajele abandonate. A existat o mulțime de studii confirmate de autoritățile de mediu cu privire la contaminarea apelor subterane, a solului și a aerului. Cu toate acestea, cercetătorii și guvernele din întreaga lume abia încep să înțeleagă semnificația fenomenului.
Autoritățile de reglementare și reprezentanții Organizației Națiunilor Unite examinează efectele acestor foraje asupra încălzirii globale, îmbunătățind datele disponibile și solicitând oamenilor de știință să evalueze datele furnizate de statele membre.
Grupul interguvernamental al ONU privind schimbările climatice a cerut tuturor țărilor membre în 2019 să monitorizeze și să informeze cantitatea de metan de la puțurile de gaze și petrol abandonate pe teritoriile lor. Cu toate acestea, doar Statele Unite și Canada au transmis informații până acum.
Cifrele raportate sunt uluitoare, chiar dacă sunt doar parțiale. Raportul Agenției pentru Protecția Mediului, care a fost prezentat la Convenția Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice pe 14 aprilie 2020, indică faptul că 3,2 milioane de puţuri de petrol și gaze care au fost abandonate în Statele Unite au emis în 2018 mai puțin de 281 kilotone de metan.
Conform unui calcul efectuat de EPA, cantitatea totală de metan de 281 de kilotone este echivalentă cu aproximativ 16 milioane barili de ţiţei care sunt produse în fiecare zi în Statele Unite, care este cel mai mare consumator de petrol din lume. Cu toate acestea, analiștii afirmă că datele sunt incomplete și că cantitatea reală ar putea fi de trei ori mai mare.
În Canada, problema nu este atât de semnificativă, deoarece majoritatea producției de petrol provine din exploatarea nisipurilor petroliere, mai degrabă decât din forajul convențional. Guvernul canadian a calculat că cele 313.000 de puțuri abandonate au emis 10,1 kg metan în 2018, mai puțin decât în Statele Unite.
Cu toate acestea, este și mai dificil să se evalueze impactul la nivel mondial. China, Rusia, Arabia Saudită și Arabia Saudită, care se numără printre primii cinci producători mondiali de gaze și petrol, nu au răspuns la solicitările de informații cu privire la exploatările și emanațiile lor de metan care au fost abandonate.
Cercetătorii afirmă că este imposibil să se estimeze cu precizie emisiile de puțuri abandonate pe tot globul din cauza datelor insuficiente. Cu toate acestea, un calcul realizat de Reuters pe baza cotei SUA în producția mondială de gaze naturale și țiţei indică faptul că ar putea exista peste 29 milioane de exploatări abandonate la nivel mondial. Acest lucru ar duce la emisii de 2,5 milioane de tone de metan pe an, ceea ce echivalează cu volumul produs de consumul de petrol al Statelor Unite timp de trei săptămâni.
Efectele dăunătoare ale forajelor abandonate asupra mediului sunt mai grave decât problema încălzirii globale. În zonele în care exploatările petroliere nu mai există de zeci de ani, poluarea pânzei freatice este extrem de periculoasă. Cercetările Consiliului de Protecția Apelor Subterane din 2011 arată că, în fiecare an, autoritățile din Ohio și Texas au descoperit cel puțin două cazuri de contaminare a apelor subterane cauzate de puțuri care au fost abandonate în anii 1980.
În aprilie 2017, Stan Brenneman, un fermier din Ohio, a raportat că a simțit mirosul de petrol provenind dintr-un şanţ de drenaj pe terenul său pe care cultiva soia și porumb. În urma unei excavări de 800 de metri din sistemul de drenaj al fermei, departamentul de management al resurselor de petrol și gaze din Ohio a descoperit o țeavă de extracţie de 130 de ani care a extras petrol la doar un metru sub pământ. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat pentru Resurse Naturale a declarat că operațiunea de închidere a durat două luni și a costat statul 196.915 USD. Petrolul a ajuns în lacul Erie, una dintre cele mai importante surse de apă potabilă din regiune, prin canalul care drena apa de la fermă.
EPA a fost informată în 2018 cu privire la 50 de puţuri de petrol și gaze abandonate care contaminau apa din fântânile oamenilor în Utah și New Mexico. Apa conținea arsenic, sulfați, benzen și cloruri, conform testelor agenției de mediu.
Aproximativ 13.000 de foraje sunt abandonate în statul Kentucky. Deși mulți localnici s-au plâns de vomă și diaree și au spus că apa pe care o beau de ani de zile a devenit inadecvată, autoritățile nu au avut pe cine să-i acuze. J.D. Carty, una dintre cele mai mari companii care a forat în zonă, a vândut activele societății Blue Energy cu mult timp în urmă, astfel încât nu mai poartă nicio responsabilitate pentru puţurile abandonate. Biroul de Energie și Mediu din Kentucky a încercat să-și recupereze 383.340 de dolari de la JD Carty și Blue Energy printr-un proces în Frankfort, capitala statului. Curtea a stabilit că firma JD Carty trebuie să plătească „o obligație în valoare de 50.000 de dolari”, o sumă clar prea mică pentru a plăti pentru închiderea tuturor puțurilor abandonate ale companiei din Kentucky.
În ianuarie 2014, Associated Press a raportat că exploatarea gazelor de şist a contaminat apa în cel puțin patru state americane. Agenția de presă a solicitat detalii cu privire la plângerile referitoare la exploatările de gaze de şist din Pennsylvania, Ohio, Virginia de Vest și Texas. În 2013, au fost înregistrate 398 de reclamații în Pennsylvania cu privire la poluarea cu petrol sau gaze a surselor de apă potabilă private, în comparație cu 499 de sesizări în 2012. Poluarea cu gaz sau alte substanțe și scăderea debitului de apă au fost două dintre motivele plângerilor. Au fost confirmate peste 100 de cazuri similare între 2000 și 2014.
Mary Kang, o absolventă a Universității Princeton, a măsurat emisiile de metan din locuri de foraj vechi din Pennsylvania pentru prima dată. Studiul din 2014 a arătat că puţurile de extracţie abandonate sunt vinovate de aproximativ 8% din emisiile de metan ale omului din statul Pennsylvania. Scurgerile nu s-ar opri după un an. Kang, care în prezent este profesor de inginerie civilă la Universitatea McGill din Montreal, a declarat: „Unele dintre ele există de peste 100 de ani și vor fi active pentru încă 100 de ani”.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…