Sari la conținut

Milioane de oameni sunt expuși riscului de boli mortale, deoarece sunt prea jenați pentru a verifica simptomele. Despre ce boli este vorba?

rusine
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum să depășești cele mai stigmatizate boli

MILIOANE de adulți sunt prea stânjeniți să consulte un medic pentru că suferă de simptome ale unor boli potențial mortale – de la urină cu sânge până la flatulență în exces.

Mai mult de un sfert dintre adulții conștienți de sine au recunoscut că au omis să consulte un medic de familie deoarece se temeau că problema lor personală este prea rușinoasă pentru a fi împărtășită.

Cercetările au arătat, de asemenea, că 12% dintre bărbați și femei au amânat programarea la medic pentru doi ani sau mai mult, pentru a evita abordarea unei probleme de sănătate care i-au făcut să se înfioreze.

Dar aproape jumătate dintre adulți au încercat să se autodiagnostiqueze în timpul carantinării pe diverse site-uri  și „Dr Google” pentru a ajunge la pronfunzimea simptomelor, a dezvăluit studiul pe 2.255 de persoane.

Aproape o treime dintre respondenți au spus, de asemenea, sondajului Check for Change, comandat de Essity, că au încercat să obțină o programare față în față cu medicul de familie, dar nu au reușit din cauza restricțiilor Covid.

Un purtător de cuvânt al companiei de igienă și sănătate a declarat: „Căutarea de simptome online pare să se fi normalizat în rândul adulților  în timpul carantinei coronavirusului.

Dar în niciun caz nimeni nu ar trebui să se bazeze pe un prognostic din rețelele sociale sau „Dr Google”.

Consultați-vă medicul din viața reală sau un profesionist din domeniul sănătății dacă sunteți îngrijorat. Este esențial să depășim jena și stigmatizarea care ne înconjoară sănătatea intimă.”

O parte dintre cei chestionați au insistat că nu vor programa niciodată o programare la medic pentru o serie de probleme de sănătate „legate de baie”, în ciuda faptului că multe dintre ele sunt semne de avertizare ale cancerului și ale altor boli dureroase.

Incontinența, scurgerile vaginale urât mirositoare și urina sau scaunele sângeroase – renumite ca semnale roșii ale cancerului intestinal – au fost printre problemele numite ca fiind cele mai jenant de discutat.

Flatulența excesivă – care poate semnifica boala celiacă agonizantă și intestinul iritabil sau inflamat – ar împiedica 34% dintre bolnavi să meargă la medicul de familie.

Alți 15% au spus că excesul de gaze i-ar face să aștepte cel puțin două săptămâni înainte de a face programarea la medic pentru a găsi o soluție.

În timp ce 10% ar aștepta, de asemenea, mai mult de două săptămâni pentru a vedea un medic de familie dacă ar fi afectați de modificări ale secrețiilor vaginale – dar 14% nu ar fi verificat deloc.

Sângerarea între menstruații sau după contact intim ar împiedica 16% să consulte un medic și mai mult de patru din 10 au spus că nu au vizitat niciodată medicul de familie pentru a discuta despre problemele vezicii urinare sau intestinale.

Aproape un sfert a preferat să caute pe Google simptome decât să consulte un medic, chiar dacă aproape o treime a susținut că „a presupus ce este mai rău” în legătură cu o schimbare în corpul lor.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel