Milioane de oameni, din întreaga lume, rămași fără miros și gust la o jumătate de an după ce au avut Covid. ”O nouă criză de sănătate publică”

Ai rămas fără gust și miros după Covid? Nu ești singurul! În jur de 5% dintre pacienții care au fost confirmați cu Covid-19, adică în jur de 27 de milioane de oameni din toată lumea, au în continuare pierderi de gust și miros, potrivit unei analize publicate de platforma științifică The BMJ.

Cercetarea adună 18 studii cu privire la gust și miros în cazul îmbolnăvirilor de Covid realizate pe mai multe continente. Pierderea mirosului este un simptom pe care alte studii l-au pus în legătură și cu o incidență mai mare a deceselor la adulți. De asemenea, are un impact și asupra stării psihice și emoționale a pacienților, spune doctorul Zara Patel, rinolog la Universitatea Stanford, citată de NBC News.

„Aceste milioane în plus de oameni cu o abilitate scăzută a mirosului pot însemna o nouă criză de sănătate publică”, a declarat Patel. Acest simptom, pierderea gustului și mirosului, a ajutat practic la urmărirea răspândirii Covid la începutul pandemiei.

Pierderea simțurilor duce la izolare

Studiul recent a analizat 3700 de pacienți și arată că femeile au cel mai mare risc de a-și recupera mai greu mirosul și gustul, la fel și pacienții cu congestie nazală. Cercetarea arată cum 74% dintre pacienți își recapătă simțurile în jurul a 30 de zile, până la 90% în următoarele două luni și, în final, rămân aproape 5% care nu miros și nici nu simt gustul alimentelor mai târziu de șase luni. Medicii au analizat cum afectează coronavirusul căile respiratorii și starea de bine a pacienților.

„Au tendința de a fi tulburați de pierderea simțului olfactiv. Este o parte atât de importantă a vieții noastre de zi cu zi și ceea ce ne face să fim oameni. Cel mai frecvent lucru pe care îl aud este că aceasta duce la izolare socială și la sentimentul de deconectare de lume și de societate așa cum o cunosc ei. Și asta poate fi foarte deranjant”, a spus și medicul Aria Jafari de la UW Medicine Sinus Center din Seattle.

Mai predispuși la boli psihiatrice

Jafari a spus că mulți pacienți descriu, de asemenea, o perioadă de tranziție „care poate fi angoasantă” pe măsură ce le revine simțul, în care simt mirosuri care nu sunt prezente – cum ar fi cauciuc ars sau fum – sau simt mirosuri anormal de urâte.

Persoanele care nu pot mirosi sau simți aromele pot avea rate mai mari de boli psihiatrice, depresie și anxietate, a mai spus medicul. Într-un caz extrem, acesta a tratat un pacient care a devenit subnutrit după ce și-a pierdut simțurile mirosului și gustului.

Mirosul stă la baza modului în care interacționăm unii cu alții și ne croim drum în lume, dictând „primele impresii pe care le ai despre alți oameni, oamenii pe care îi alegem pentru întâlniri sexuale sau pentru parteneri de-o viață”, a spus Patel. Indicii din miros ar putea influența în mod subconștient atracția oamenilor față de ceilalți, pe baza geneticii lor de bază, sugerează studiile.

Recent Posts

Lovitură pentru sute de mii pensionari! Nu vor mai primi aceşti bani

Aproximativ 700.000 de pensii din sistemul public vor fi înghețate la 1 ianuarie. Este vorba despre…

5 ore ago

Ce este bine să dai de pomană de Sfinții Mihail și Gavril? Toți credincioșii ar trebui să facă asta pe 8 Noiembrie

Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este celebrată pe 8 noiembrie, fiind ultima sărbătoare cu…

6 ore ago

Vedeta TV spitalizată după ce mâncat brânză! Ce este febra Q?

Vedeta Pro TV Adriana Stere a fost diagnosticată, recent, cu febra Q, după ce ar…

6 ore ago

Când cad primii fulgi de nea în Capitală? Cum va fi vremea la munte de Crăciun și Revelion

Cele mai recente prognoze meteo realizate de site-ul de meteorologie AccuWeather prezintă estimările pentru sezonul…

7 ore ago

10 alimente care NU trebuie păstrate niciodată în frigider

Din 1913, oamenii depozitează alimentele în frigider pentru ca acestea să reziste mai mult timp.…

7 ore ago

Noaptea magică în care se deschid cerurile. De Sfinții Mihail și Gavril pune asta sub pernă pentru a avea noroc și protecție.

În noaptea sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, tradiția populară sugerează că așezarea unor obiecte…

7 ore ago

Citeste si: