Din cuprinsul articolului
Mii de locuitori și turiști au părăsit insula Santorini. Nu doar turiștii părăsesc insula Santorini ci și mii de locuitori și-au părăsit casele de teama cutremurelor de mică intensitate, dar foarte dese, produse în ultimele zile.
Cel mai puternic seism a avut loc ieri și a avut o magnitudine de 4,9 pe scara Richter. Școlile au fost închise, accesul în două porturi de mici dimensiuni a fost restricționat, iar autoritățile au îndemnat la precauție și la calm.
Forţe speciale însoțite de câini, dar și echipe de salvatori și medici cu ambulanțe și echipamente specializate se află deja pe insula Santorini, ca măsură de precauție. Specialiștii recomandă cetățenilor și turiștilor să evite adunări în spații închise și să nu se apropie de clădirile abandonate sau vechi și de țărmuri.
Experții au declarat că aceste seisme sunt de origine tectonică și nu sunt legate de activitatea vulcanică a insulei. Profesorul de seismologie Costas Papazachos a menționat că vulcanul Santorini manifestă o ușoară activitate seismică, similară cu cea înregistrată în anii 2012, fără însă a provoca o erupție. Deși o erupție nu este considerată iminentă, această activitate sugerează totuși o potențială amenințare în viitor, motiv pentru care se recomandă monitorizarea vulcanului în timp real.
Ultima erupție majoră a acoperit Insula Santorini în piatră și cenușă
Sesismologii spun că sub insula se află „un balon de magmă” gigant care a dus la o serie de cutremure mici și a făcut ca insula să se ridice cu 14 centimetri din ianuarie 2011 până în aprilie 2012. Cercetatorii de la Oxford au folosit imagini din satelit și receptoare GPS care detectează mișcările de doar câțiva milimetri care au loc pe suprafața pâmântului.
„Locuitorii din zona au simtit schimbarile care au avut loc. Mai multe persoane au simtit miros de gaz cand se aflau pe vulcan, iar in unele parti ale insulei apa si-a schimbat culoarea”, a precizat unul dintre seismologi.
Ultima erupție majoră, de acum 3600 de ani, a acoperit întreaga insulă în piatră și cenușă. A fost una dintre cele mai mari erupții din istorie.
Pe date de 26 ianuarie 2012, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter în largul insulei Santorini din Marea Egee. Autoritățile anunțau că nu au fost semnalate victime sau pagube materiale. Institutul de geofizica din Atena a calificat cutremurul drept „puternic”. Acesta s-a produs la ora locala 06.24, la 244 de kilometri sud-est de Atena, în largul insulei Santorini.
Ministerul de Externe le recomandă românilor care sunt sau vor să călătorească în Grecia să evite deplasările neesențiale în porturile de pe insula Santorini și să urmărească informațiile oficiale transmise de către autoritățile elene. Totodată, aplicația digitală MyGreece, realizată de către Ministerul elen al Turismului, este disponibilă și în limba română și oferă informații despre evoluția situației.