Sari la conținut

Mii de femei acuză că au făcut cancer ovarian din cauza acestui produs cosmetic și dau în judecată o mare companie farma

cancer ovarian
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Un număr impresionant de 3.500 de femei din Marea Britanie au intentat un proces împotriva gigantului farmaceutic Johnson & Johnson (J&J), acuzând compania că produsul său, pudra de talc, le-a cauzat cancer ovarian. 

Acest proces este considerat cel mai mare din istoria juridică a Marii Britanii împotriva unei companii farmaceutice.

Avocații reclamantelor susțin că J&J a avut cunoștință de prezența azbestului, o substanță cancerigenă, în produsele sale încă de acum câteva decenii, dar nu a avertizat consumatorii. Mai mult, compania a continuat să comercializeze pudra de talc până în anul 2022.

Numărul celor care se alătură acționarilor în proces a crescut semnificativ în ultimele luni, pe măsură ce s-a răspândit conștientizarea riscurilor asociate produsului.

Povestile victimelor cu cancer ovarian

Printre cei care cer despăgubiri se numără și Jeffrey Wright, un bărbat în vârstă de peste 70 de ani, care a pierdut-o pe soția sa, Maureen, din cauza unui cancer ovarian agresiv în anii ’90. Maureen folosea talc „pe tot corpul” după fiecare baie, iar soțul său spune că pierderea ei a avut un impact devastator asupra familiei.

Linda Jones, o femeie de 66 de ani din North Devon, a fost diagnosticată cu cancer ovarian în noiembrie anul trecut și a primit un prognostic sumbru. „Mi s-a spus că mai am doar câțiva ani de trăit. Am folosit acest produs întreaga mea viață, începând de când eram bebeluș”, a declarat ea.

Cassandra Wardle, diagnosticată cu cancer ovarian în 2022 la doar 44 de ani, spune că folosea pudra de talc ca deodorant pe tot corpul, inclusiv pe zonele intime. „Johnson & Johnson ar fi trebuit să schimbe ingredientele produsului imediat ce au aflat că este periculos”, spune ea.

Sharon Doherty, o femeie de 57 de ani din Irlanda de Nord, a fost diagnosticată cu cancer ovarian în 2020. Deși a trecut printr-o intervenție chirurgicală și luni de chimioterapie, recent a primit vestea că boala sa a revenit.

Procesul și reacția Johnson & Johnson

Acțiunea legală în Marea Britanie urmează miilor de procese similare din SUA, unde J&J a fost obligată să plătească despăgubiri de peste 13 miliarde de dolari.

Avocatul Tom Longstaff de la KP Law, care conduce cazul în Marea Britanie, a declarat: „Toți reclamanții au trecut printr-o suferință inimaginabilă. Unii dintre ei au pierdut lupta cu boala, iar familiile lor sunt devastate”.

Compania J&J, prin subsidiara sa Kenvue, susține că studiile nu au demonstrat o legătură directă între utilizarea talcului și cancerul ovarian. „De peste un deceniu, avocații au creat o confuzie nejustificată și au generat teamă în mod nefondat. Ne susținem produsele și rămânem fideli siguranței talcului nostru”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Totuși, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat oficial talcul ca „probabil cancerigen pentru oameni” în 2024.

Ce urmează?

Procesul din Marea Britanie este estimat să dureze până la cinci ani, iar multe dintre victime se tem că nu vor mai fi în viață pentru a vedea verdictul final. Cu toate acestea, acest caz ar putea avea un impact major asupra viitorului produselor de larg consum și asupra modului în care marile companii sunt trase la răspundere pentru siguranța clienților lor.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel