Din cuprinsul articolului
Mihail Gorbaciov a murit. Ultimul lider al Uniunii Sovietice s-a stins din viață după ce a pierdut lupta cu o „boală lungă și gravă”.
Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a murit marți, la vârsta de 91 de ani. Primul și ultimul președinte al Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice, părintele perestroikei și unul dintre cei mai importanți lideri politici ai secolului XX, a murit după „o boală gravă și prelungită”, după cum a confirmat Spitalul Clinic Central din Moscova.
Laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1990, Gorbaciov și-a petrecut ultimii 20 de ani ai vieții retras din politică, deși se făcea auzit în mod regulat, îngrijorat de noile tensiuni cu Washingtonul.
Mihail Gorbaciov a murit. Gorbaciov, care a preluat puterea în fruntea URSS în calitate de secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice în 1985, a întreprins apoi două reforme uriașe, glástnost (transparență, în rusă) și perestroika (restructurare), care urmărea să pună capăt opacității regimului sovietic și, respectiv, deschide economia către piață.
Una dintre marile lucrări ale lui Gorbaciov a fost promovarea mai multor tratate cu Casa Albă pentru controlul armelor nucleare.
El a reușit nu numai cu Administrația lui George Bush Sr., ci și cu cea a lui Ronald Reagan, un președinte care cu câțiva ani mai devreme relansase cursa înarmărilor cu Inițiativa sa de Apărare Strategică, un plan cunoscut în anii optzeci sub porecla de „Războiul Stelelor”.
Acele progrese pentru evitarea distrugerii nucleare au fost inversate în ultimii ani de ruptură între Kremlinul președintelui rus Vladimir Putin și Casa Albă a lui Barack Obama, Donald Trump și Joe Biden. În 2021, însuși Gorbaciov a lăudat faptul că actualul președinte american a susținut extinderea tratatului New Start dintre Moscova și Washington, când acesta era pe cale să expire.
Foarte respectat în străinătate, a primit laude de la mari personalități din întreaga lume în multe ocazii, cum ar fi pentru cea de-a 90-a aniversare, când președintele american Joe Biden și apoi cancelarul german Angela Merkel l-au felicitat.
În Rusia, pe de altă parte, de la dispariția URSS în 1991, el a fost văzut ca o figură ambivalentă. Deși el a fost cel care a deschis calea libertății de exprimare, pentru mulți a fost responsabil pentru sfârșitul superputerii și pentru anii cumpliți de criză economică care au urmat.
În 1990 i s-a acordat Premiul Nobel pentru Pace pentru „încheierea pașnică a Războiului Rece”. Tot el a ordonat încheierea campaniei militare dezastruoase sovietice din Afganistan și a lăsat să cadă Zidul Berlinului.
Potrivit El Tiempo, anii care au urmat dizolvării URSS continuă să fie o traumă pentru mulți ruși care au fost cufundați în sărăcie și s-au confruntat cu haosul politic și cu un război brutal cu Cecenia.
Odată cu venirea la putere a lui Putin în 2000, pentru care dispariția URSS este „cea mai mare catastrofă geopolitică” a secolului XX, Statul se impune societății și readuce puterea Rusiei pe scena internațională.
Pentru Gorbaciov, relațiile cu noii lideri ai Kremlinului au fost mereu complexe, fie că este vorba de primul președinte rus, Boris Elțin, dușmanul său ferm, sau cu Putin, pe care l-a criticat, dar îl vedea drept o oportunitate de dezvoltare stabilă în Rusia.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…