Categories: Expertul zilei

Mihaela Bilic, totul despre consumul de viermi: „Educaţia şi restricţiile etice sau regulile impuse ne împiedică să…”

Mihaela Bilic, despre consumul de viermi: „Educaţia şi restricţiile etice sau regulile impuse ne împiedică să…”

La începutul lunii mai, Uniunea Europeană a aprobat propunerea Comisiei Europene, de a permite utilizarea viermilor de făină galbeni, uscați, ca aliment. Noul aliment se poate consuma ca gustare, sub formă de insecte uscate întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare. De exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiți sau produse pe bază de aluat, susțin reprezentanții CE.

Europa ar putea produce burgeri, paste, biscuiți, smoothie sau degețele (fingers) din viermi de făină în stadiu de larvă. Tenebrio molitor a devenit prima insectă declarată sigură pentru consum uman la nivel european după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (AESA) a luat această decizie în urma unui studiu, la cererea companiei franceze Micronutris, care are ca obiect de activitate producția de insecte pentru consum.

Mihaela Bilic, despre consumul de viermi: „Educaţia şi restricţiile etice sau regulile impuse ne împiedică să…”

Componentele principale ale acestei insecte sunt proteinele, grăsimile și fibrele, oferind pentru viitor o potențială sursă de mâncare sustenabilă și cu un nivel scăzut de emisii de carbon. Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat ce înseamnă de fapt consumul virmilor de făină galbeni. În alte țări aceștia au fost introduși în alimentație de mult timp, așa că nu există motive de îngrijorare la noi.

„Viermele acesta de făină, din câte îmi amintesc, bunica dădea prin sită făina înainte de a o utiliza, pentru că el de dezvolta spontan în făină care era umedă şi nu era păstrată în condiţii optime. Şi în mălai şi în făină aveam. Nu este nicio tragedie în asta.

Tot ce înseamnă educaţie şi restricţii din punct de vedere etic sau reguli impuse, ne împiedică să consumăm astfel de insecte, pe noi europenii. Altfel, dacă privim obiceiurile alimentare ale altor ţări, mai ales dacă mergem în Asia, vom vedea că acolo ele fac parte din alimentaţia obişnuită, de mulţi ani.”, a declarat Mihaela Bilic, potrivit Antena 3.

Viermii sunt foarte gustoși, au multe proteine și puține calorii

Celebrul nutriționist a explicat faptul că din punct de vedere al sănătății, viermii sunt ok, mai ales sunt foarte gustoși, au multe proteine și puține calorii. Singura reticență pe care ar putea să o aibă românii ar consta, de fapt, în cultura culinară.

„Cu siguranţă, dacă aflăm ulterior că am consumat aşa ceva, realizăm că nici măcar nu ne-am dat seama. Gustul este similiar celorlalte proteine. Iar dacă mai sunt şi prăjite aş putea spune că pot fi delicioase. La capitolul sănătate, nu avem de ce să ne temem. Aici este vorba doar de nişte surse de proteine care sunt impuse de piaţă.

Dacă avem de ales între piept de pui clasic şi insecte, s-ar putea să alegem pieptul de pui, pentru că suntem obişnuiţi cu el. Dar în alte ţări, aceste opţiuni nu sunt disponibile.

Și atunci, când nu ai alte surse de proteine, ele pot constitui, din punct de vedere nutritiv, o chestiune extrem de interesantă pentru o organism, o opţiune. Proteinele sunt esenţiale şi atunci, indiferent din ce le luăm, important este să le luăm.”, a mai spus Mihaela Bilic.

După câte se pare, hrana pe bază de insecte este privită de mult timp ca soluție pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în industria alimentară. În acest sens, insectele sunt considerate a fi o sursă ecologică și sănătoasă de hrană pentru viitorul nu foarte îndepărtat.

Recent Posts

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

3 minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

33 de minute ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

o oră ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

2 ore ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

3 ore ago

Citeste si: