Sari la conținut

Mihaela Bilic: Top 10 alimente pe care trebuie să le consumi în sezonul rece pentru a avea o imunitate de fier

sistem imunitar
Susa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alimente pentru intarirea sistemului imunitar

În sezonul rece, organismul nostru este mult mai vulnerabil în fața agenților patogeni din mediul extern. De aceea, este important să ne stimulăm imunitatea pentru a beneficia de protecție sporită împotriva bolilor și virusurilor de sezon. Alimentația este, bineînțeles, principalul mod de a consolida bariera naturală de apărare.

Deși există o multitudine de suplimente alimentare și produse farmaceutice care promit stimularea imunității, specialiștii în sănătate recomandă ca toți nutrienții necesari să fie obținuți din alimentație.

Alimentația ar trebuie să fie, în mod ideal, principala sursă de vitamine și minerale esențiale pentru a avea un sistem imunitar puternic.

Top 10 alimente pentru imunitate

Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, a dezvăluit la PRO TV care sunt cele mai bune alimente pentru imunitate, de nelipsit în sezonul rece.

„Dieta pentru un sistem imunitar competent se bazează pe 4 elemente, care vin din mâncare. Acizii grași omega 3 au efect antiinflamator. Nu pot fi sintetizați de organism. Există în grăsimea de pește și în semințe. De aici, recomandarea să mâncăm pește măcar de 2 ori/săptămână. Vitaminele antioxidante A, C și E se opun ruginirii organismului, și implicit îmbolnăvirii. Ca să faceți plinul de antioxidanți, consumați legume și fructe de toate culorile, nuci și semințe”, dezvăluie nutriționistul.

Recomandările nutriționistului:

1. Conserva de sardine în sos tomat este un concentrat de omega 3, calciu și fier. Toate se absorb eficient datorită acidității din roșii.

2. Iaurtul și produsele lactate acide conțin lactobacili și bifidobacterii, vitamina A și D. Au și toate mineralele.

3. Pătrunjelul are mai multă vitamina C decât citricele. Atenție! Nu e de decor, ci se mănâncă la… castron.

4. Ardeiul gras, indiferent de culoare, dar și morcovii, conțin beta caroten. Este un precursor de vitamina A.

5. Ceapa și usturoiul sunt bogate în compuși cu sulf. Aceștia au rol antibacterian și antiviral.

6. Oul este cea mai banală sursă de proteine, omega 3, vitamina A și D, plus minerale din belșug.

7. Cartofii, orezul și pastele făinoase, consumate reci au efect prebiotic. Adică hrănesc bacteriile bune din intestin.

8. Bobul de cacao și cel de cafea conțin sute de substanțe antioxidante, cu efect tonic și de stimulare a organismului.

9. Nucile, sunt bogate în omega 3 și vitamina E.

10. Ceaiul verde conține o substanță capabilă să crească de 5 ori imunitatea organismului prin activarea limfocitelor, globulelor albe din sânge.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel