Potrivit nutriționistului Mihaela Bilic, multi dintre noi avem obiceiul să mâncăm mult chiar și după ce ne săturăm pentru că așa am fost programați. În vremurile în care nu se găsea mâncare tot timpul, oamenii se hrăneau cât de mult puteau ca să reziste și în zilele în care nu găseau alimente. Acum, deși avem mâncare la îndemână, organismul a rămas în continuarea setat să ceară cât mai mult, de teamă că va urma o perioadă de înfometare.
”Nu suntem facuti pentru a trai cu mancare din belșug. Nu suntem construiti sa mancam in fiecare zi, cu atat mai mult de 3 ori/zi. Nu avem mecanisme naturale de slabit si nici nu avem ce sa facem cu excesul de calorii. Decat grasime:(
Nu stim sa evaluam continutul de energie din alimente, noțiunea de mult sau putin e măsurată din ochi, iar ei ne pacalesc. Nu avem receptori pentru gustul gras, nu putem sa facem diferenta intre una sau doua limguri de ulei. Doar ficatul/bila trag semnalul de alarma cand exageram grav:)
Natura ne-a vrut pofticioși si mâncăcioși, când gaseam mâncare trebuia sa ne umplem burta maxim si sa facem cât mai multe depozite de grasime, din care apoi sa putem supraviețui când nu aveam mâncare. Doar ca acum avem. Din abundență! Natura a lasat alimente simple, pe care noi trebuia sa le mestecam/prelucram din greu pentru a extrage din ele nutrienții. Daca am mânca sfecla sau trestie de zahar, n-ar exista pericolul de supraconsum. Daca am decoji semințele de floarea soarelui una cate una, n-am depăși doza optimă de 1 lingură de ulei/zi. Daca n-ar exista alimente prelucrate si procesate, ar trebui sa gătim pornind de la ingrediente simple si atunci am sti cu siguranță ce avem in farfurie.
Realitatea e ca mâncam mult si concentrat, un fel de super-food, totul e cu mai multe proteine, grasimi, zahar. Totul e cu multe calorii. Suntem programați să ne îngrășăm, natura nu vede in asta o problemă, ține de supraviețuire. Problema e când mai intrăm la hibernare, pentru ca grăsimea de rezervă nu se consumă decat in perioade de penurie alimentară. Si asta nu se mai întâmplă, cel puțin nu curând, nu in Europa”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de facebook.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…