Sari la conținut

Mihaela Bilic: Să renunțăm la perfecționism, măcar de dragul mâncării

Căutarea perfecțiunii este un sindrom care bântuie omenirea mai grav decât putem crede, spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic.

Nu doar noi, oamenii, trebuie să fim perfecți, ci și mâncarea pe care o consumăm, constată nutriţionistul, care atrage atenţia că  nu aspectul ar trebui să ne preocupe, ci calitatea produselor.

Plecând de la un un concept apărut în Franţa, în 1915,  fructele și legumele „urâte”, imperfecte, mai puțin aspectuoase au primit și ele un loc pe raft, medicul ne lămureşte de ce nu trebuie să ocolim aceste alimente, mai cu seamă că este sunt şi la ieftine.

Lupta împotriva risipei alimentare se bucură de atenţie, iar conceptul este astăzi regăsit  în 21 de țări. „toogood-towaste” este versiunea în engleză a site-ului, iar în America astfel de produse se găsesc în peste 500 magazine și au pe etichetă termenul „ugly mugs”.

„Mutrele strivite” (les gueules cassees) din Franța au ajuns până în Japonia și în Scandinavia, iar mai nou în Africa de sud, Brazilia și India, fiind prezentate inclusiv agenției ONU pentru agricultură.

(…)210 milioane de tone de alimente salvate în fiecare an și 140 miliarde de dolari economisiți de către consumatori, într-o lume în care 40% din producția globală de alimente este irosită. Iată că a venit momentul să renunțăm la perfecționism, măcar de dragul mâncării… pentru că și cei urâți sunt buni.”

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel