Potrivit nutriționistului Mihaela Bilic, e ceva firesc să ne satisfacem poftele alimentare. Însă, trebuie să ținem cont că e nevoie de un echilibru între ce ne place să mâncăm și ce ne face bine.
Iată ce a scris pe pagina sa de facebook:
A te hrăni înseamnă mai mult decât a mânca
Când vorbim despre digestie, toți ne gândim la mâncare. Ușor sau greu de digerat sunt caracteristici care ne determină alegerile alimentare. Tubul digestiv și el e responsabilul cu digestia, cu starea noastră de bine, cu sănătatea.
Dar ce înseamnă de fapt digestie? De unde vine numele? Se pare că din latinescul „gestio” care semnifică capacitatea de a se ocupa de o problemă, abilitatea de a rezolva o situație, management într-un cuvânt. Chiar și noi folosim în română termenul „a gestiona” când acționăm, rezolvăm o problemă/necesitate. În concluzie digestia presupune capacitatea de a asigura hrănirea corpului.
Și atunci de ce „di” adică „doi”?
Poate pentru că nu doar corpul trebuie hrănit, ci și sufletul. Pentru că ea, mâncarea, nu e așa simplă precum crede lumea. Și sigur nu e întâmplător că imunitatea noastră își are sediul în tubul di-gestiv! Pentru că acolo se gestionează 2 elemente: hrana ca supraviețuire și starea de bine ca sănătate. Și dacă mâncarea nu le satisface pe amândouă nu suntem in echilibru.
Nu e ușor să gasești echilibrul între nevoile corpului și cele ale sufletului, iar secretul stă în plăcere. Să ajungi să-ți cunoști și să-ti satisfaci plăcerile simple, autentice, reale e delicat dar atât de firesc. Să mănânci ce-ți place și să simți că îți face bine e natural. Să reușești această gestiune dublă în condițiile în care toată lumea are sfaturi și păreri despre mâncare e suprem. Însă din păcate de multe ori uităm să avem grijă de di-gestia noastră și de aici până la in-digestie nu e decât un pas.