Sari la conținut

Mihaela Bilic: ”Să mănânci ce-ți place și să simți că îți face bine e natural”

Potrivit nutriționistului Mihaela Bilic, e ceva firesc să ne satisfacem poftele alimentare. Însă, trebuie să ținem cont că e nevoie de un echilibru între ce ne place să mâncăm și ce ne face bine. 

Iată ce a scris pe pagina sa de facebook:

A te hrăni înseamnă mai mult decât a mânca
Când vorbim despre digestie, toți ne gândim la mâncare. Ușor sau greu de digerat sunt caracteristici care ne determină alegerile alimentare. Tubul digestiv și el e responsabilul cu digestia, cu starea noastră de bine, cu sănătatea.
Dar ce înseamnă de fapt digestie? De unde vine numele? Se pare că din latinescul „gestio” care semnifică capacitatea de a se ocupa de o problemă, abilitatea de a rezolva o situație, management într-un cuvânt. Chiar și noi folosim în română termenul „a gestiona” când acționăm, rezolvăm o problemă/necesitate. În concluzie digestia presupune capacitatea de a asigura hrănirea corpului.
Și atunci de ce „di” adică „doi”?
Poate pentru că nu doar corpul trebuie hrănit, ci și sufletul. Pentru că ea, mâncarea, nu e așa simplă precum crede lumea. Și sigur nu e întâmplător că imunitatea noastră își are sediul în tubul di-gestiv! Pentru că acolo se gestionează 2 elemente: hrana ca supraviețuire și starea de bine ca sănătate. Și dacă mâncarea nu le satisface pe amândouă nu suntem in echilibru.
Nu e ușor să gasești echilibrul între nevoile corpului și cele ale sufletului, iar secretul stă în plăcere. Să ajungi să-ți cunoști și să-ti satisfaci plăcerile simple, autentice, reale e delicat dar atât de firesc. Să mănânci ce-ți place și să simți că îți face bine e natural. Să reușești această gestiune dublă în condițiile în care toată lumea are sfaturi și păreri despre mâncare e suprem. Însă din păcate de multe ori uităm să avem grijă de di-gestia noastră și de aici până la in-digestie nu e decât un pas.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel