Din cuprinsul articolului
Mihaela Bilic, medic nutriționist, transmite o serie de recomandări culinare care pot face diferența în această perioadă. Iată cum trebuie să mâncăm de Sărbători, în așa fel încât să nu avem probleme digestive.
„Iată-ne ajunși și în perioada cea mai frumoasă din an! Vrem sau nu să recunoaștem, de cele mai multe ori, toate planurile noastre se învârt în jurul acestui numitor comun, plăcere nevinovată și necesitate absolută: MÂNCAREA. “Ce mâncăm? Cât mâncăm? Avem voie?” Sunt doar câteva dintre întrebările care îmi sunt puse extrem de des în aceste zile și la care, vă spun drept, răspunsul este mai ușor decât v-ați gândi.
Ca și medic primar specializat în diabet, nutriție, boli metabolice, dar și psihonutriție, am căpătat suficientă experiență încât să pot pleda pentru o relație naturală și sănătoasă cu alimentele.
Ca un nutriționist atipic ce sunt, scopul meu este să vă împac cu mâncarea. Să vă demonstrez că totul în viață constă în ECHILIBRU și că acest lucru se aplică mai ales în ceea ce privește mesele din perioada Sărbătorilor. Așadar, împărtășesc cu voi câteva recomandări culinare care pot face diferența:
Spațiați și temporizați felurile de mâncare, puteți mânca din toate însă nu tot la o singură masă! O altă variantă ar fi să vă mulțumiți cu jumătate de porție, în felul acesta puteți gusta din mai multe preparate la o singură masă și să rămâneți în același buget de calorii.
Mihaela Bilic: Pauză de 2-3 ore între mese
Faceți pauze de 2-3 ore între mese, încercați să ieșiți la aer liber și să faceți puțină mișcare- preparatele culinare sunt cu atât mai gustoase cu cât ne este mai foame. Dacă anticipați un festin, în orele premergătoare consumați doar iaurt sau ciorbă ca să lăsați loc pentru ospățul ce va urma.
Despre friptură numai de bine indiferent că este făcută la grătar sau la cuptor. Are calorii negative care satură și ajută la slăbit, însă contează ce bucățică alegem. Dacă vreți să rămână prietena unui stil de viață sănătos, nu o mâncați cu pâine sau cartofi, ci puneți lângă ea o salată mare de legume sau murături.
Cozonacul și turta dulce sunt cu deserturi tradiționale de Crăciun, mai puțin periculoase pentru siluetă decât prăjiturile și torturile. Cozonacul este mai degrabă o pâine dulce și cu cat e mai pufos, cu atât e mai dietetic. Atenție, umplutura de nucă și zahăr poate dubla conținutul de calorii, deci păstrați proporțiile corecte”, transmite Mihaela Bilic, în prezentarea noii sale cărţi, Ingredientele care ne fac viața mai frumoasă, potrivit DCNEWS.