Sari la conținut

Mihaela Bilic recomandă o dietă japoneză pentru longevitate

Mihaela Bilic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medic, despre nutriție

Persoanelor care vor să-şi păstreze greutatea în limite normale, dar şi pentru cele care vor să întârzie îmbătrânirea organismului, medicului nutriţionist Mihaela Bilic recomandă o dietă japoneză foarte cunoscută.

Într-o postare recentă pe pagina sa de Facebook, medicul nutriţionist Mihaela Bilic vorbeşte espre beneficiile pe care aduce pentru o viaţă lungă şi sănătoasă un preparat japonez din ce în ce mai popular printre români, în ciuda preţului său destul de ridicat. Este vorba despre sushi cu wasabi.

„Toată lumea este de acord, mâncarea japoneză e sănătoasă. Dar ce înseamnă mâncare japoneză?

Primul preparat care ne vine în minte este Sushi. Ingredientele sunt foarte simple- orez fiert modelat sub forma unor grămăjoare mici, peste care se pune o bucățică de pește crud (somon, ton, doradă), creveți sau alte fructe de mare.

sursa foto: unsplash

Tot produse tradițional japoneze sunt rulourile de orez numite Maki sau Sashimi, adică feliuțele subțiri de pește crud, de data asta fără nicio urmă de carbohidrați”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa.

Ea detaliază rolul fiecărui ingredient folosit la sushi şi recomandă acest preparat ca alternativă la alimentele care conţin o mulţime de carbohidraţi şi grăsimi, cu efecte negative asupra organismului.

„E sănătos să mănânci peștele nepreparat termic”

„Ce învățăm de la japonezi? Că e sănătos să mănânci peștele nepreparat termic. Pentru siguranța alimentară se folosește sos de soia, ridiche murată și wasabi (pastă de hrean), care împiedică multiplicarea bacteriană, dar au și rolul de a «marina» proteinele din pește, datorită sării și acidității.

Orezul are în primul rând rol hrănitor- conține amidon cu absorția lentă, deci satură și ține de foame. Apoi, pentru că este consumat rece, are și rol prebiotic. Un alt avantaj este că orezul nu are gluten, iar grăsimea este aproape inexistentă în orice preparat tip Sushi.

Atenție, Sushi este dietetic, dar asta nu înseamnă că nu are calorii! Platoul format din Sushi și Maki are 440 g și 600 calorii, în schimb platoul cu Sashimi de somon are 150 g și 260 calorii. Diferența dintre ele o face, bineînțeles, orezul.

Chiar și așa, Sushi este un fel de mâncare simplu și sigur pentru siluetă: nu are grăsimi ascunse, nu este gătit/prăjit, nu conține sos de amidon și glutamat cum au toate mâncărurile chinezești, iar pasta de wasabi accelerează circulația și metabolismul”, a explicat medicul nutriţionist.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel