Categories: Expertul zilei

Mihaela Bilic: pericolul din în spatele produselor ambalate. Ce consumăm cu adevărat?

Nutriţionistul Mihaela Bilic a analizat o serie de produse uscate precum covrigei, rondele de pâine la cuptor, chipsuri sau napolitane, pe care obișnuim să le alegem ca şi ronțăială între mese, pentru a vedea câtă grăsime şi cât zahăr conțin.

„Ronțăielile sunt uscate, așa că simțurile noastre nu mai pot evalua, nu mai pot să își dea seama cât de gras sau de dulce este un produs. Că atunci când este uscat îl considerăm pâine goală.

Covrigeii par pâine goală sau această pâine rumenită la cuptor ai crede că nu are decât făină drojdie și apă.

Ei bine în ele avem 15 g de ulei. Uleiul este cel mai concentrat nutrient non caloric per gram, spre deosebire de zahăr care are doar patru. Deci ,considerați cam gram la calorie, 15 g deci 150 de calorii. Deci, nu este pâine goală, nu o mâncați cu relaxare. Are ulei.

Dacă vorbim de pernuțe cu cașcaval și chimen cantitatea de grăsime crește la 25 de g de ulei pentru că, nu e așa, cașcavalul aduce și el grăsimea lui. Nu e pâine goală.

Iar banalul cartofi pe care îl știe toată lumea 90 de calorii bucata. Când îl transformăm în chipsuri, ce se întâmplă? La 100 de grame de chipsuri avem fabuloasa cantitate de 35 de g de ulei. Deci cartoful chips are 450 de calorii, nu doar 90 cât are cartoful simplu.

Câtă grăsime sau cât zahăr se ascund în produsele ambalate

La dulciuri lucrurile sunt și ele interesante. Musli. Dacă credeați până acuma că este vorba doar de niște cereale sănătoase ei bine, sunt ele cerealele, dar au adăugat 15 g de ulei în musli și 25 de g de zahăr. Asta înseamnă musli, de aceea se mănâncă doar două linguri la micul dejun în iaurt.

La biscuiții cu unt avem și zahăr și grăsime în plus, adică 25 de grame de grăsime și 25 de grame de zahăr. Dacă biscuiții sunt cu ciocolată pe lângă cele 25 de grame de ulei sărim la 35 de g de zahăr.

Napolitanele au şi ele aceeași compoziție uluitoare 25 de grame de ulei şi 35 de grame de zahar”, spune nutriţionistul Mihaela Bilic pe pagina sa Facebook.

Alternativa mai sănătoasă la ronțăieli:

„La ronțăielile sărate avem pâinea cu unt, croissantul, iar la partea dulce un pandişpan, o plăcintă, un orez cu lapte.”

 

 

 

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

11 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

30 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

50 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

2 ore ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: