Nutriționistul Mihaela Bilic a precizat ce fibre ar trebui să alegem ca să nu avem probleme cu constipația. Iată ce a scris pe pagina sa de facebook:
Cand vine vorba de fibre toata lumea are aceeasi atitudine: cu cat mai multe cu atat mai bine. Si nu intotdeauna e bine pentru ca fiecare le tolereaza diferit.
Exista fibre solubile, care se umfla si se inmoaie la contactul cu apa. Sunt prezente mai ales in fructe si legume, dar si in amidonul din faina. In organism fac lucruri bune, scad absortia de grasimi din tubul digestiv si amelioreaza nivelul colesterolului. La capitolul digestie cresc senzatia de satietate, ca urmare baloneaza pe moment.
Apoi sunt fibrele insolubile, mai dure si mai agresive, care nu sufera modificari in organism si au doar rol de balast, sa accelereze tranzitul intestinal si sa previna constipatia. Astfel de fibre exista in taratele din cereale, in faina integrala si in vegetalele mai lemnoase. La persoanele cu intestine sensibile aceste fibre sunt iritante si pot da blocaje intestinale cu durere si disconfort.
Daca vreti sa aveti un aport mare de fibre in dieta, cresteti cantitatea de fibre solubile si evitati excesul de tarate.
Si mai e un lucru de precizat: toate fibrele au aport caloric 0, ele nu pot fi digerate de organismul uman si nu aduc niciun fel de nutrient. Singurul lor rol e sa dea volum bolului alimentar, sa avem impresia ca am mancat mult.
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…
Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…
De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…
Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…