Din cuprinsul articolului
Mihaela Bilic este adepta asimilării de vitamine prin alimentație. Iar acest lucru este posibil chiar și din instinct, potrivit medicului.
Iată ce a mărturisit urmăritorilor săi pe pagina sa de Instagram:
”Bunica mea făcea un lucru: acrea toate ciorbele de legume din post cu borș sau zeamă de varză. Nu contează dacă ciorba e cu orez, cu cartofi sau dreasă cu ou, important este să aibă borș. Cu siguranță nu auzise despre probiotice, dar instinctiv știa ce conține un meniu antianemic și de creștere a imunității.
Nu există un ingredient mai eficient pentru imunitate decât alimentele fermentate
De când cu progresul noi am cam uitat de instinct și de Natură, cumpărăm suplimente și uităm de alimente. Nu există un element mai sănătos și mai eficient pentru digestie și imunitate, decât alimentele fermentate. Dați-i organismului colonii de bacterii benefice și va ști singur să-și găsească echilibrul. Iar zeama de varză și borșul sunt două “licori” pe cat de gustoase, pe atât de fabuloase. Folosiți-le cu încredere, și-au demonstrat eficiența de-a lungul a multor generații,” conchide medicul.
Surse alimentare de probiotice
Iaurtul grecesc – iaurtul grecesc este obtinut prin adaugarea culturilor bacteriene in laptele pasteurizat. Lapele capata astfel o textura mai groasa din cauza acidului lactic produs de bacterii, transformandu-se in iaurt. Iaurtul grecesc contine probiotice, insa asigura-te ca alegi unul fara zahar adaugat intrucat acesta neutralizeaza efectele benefice ale probioticelor.
Chefirul – chefirul este asemanator iaurtului, insa pentru ca este fermentat cu drojdie si mai multe culturi de bacterii, acesta contine o cantitate mai mare de probiotice.
Muraturile – muraturile sunt obtinute prin fermentare, ceea ce inseamna ca sunt bogate in probiotice. Ideal ar fi sa consumi muraturi preparate acasa, nu din comert. Muraturile fara otet, puse in saramura, contin probiotice. Otetul impiedica dezvoltarea culturilor bacteriene benefice.
Un alt avantaj al consumului de muraturi consta in faptul ca acestea sunt sarace in calorii, insa bogate in vitamina K, despre care se stie ca e un nutrient important pentru coagularea sangelui.
Branza – branza de capra si cea de oaie sunt bogate in probiotice. Consuma branza de capra nepasteurizata daca vrei sa beneficiezi de probiotice.
Otetul de mere – otetul de mere contine probiotice asa ca e bine sa il introduci in dieta zilnica. Consuma-l in salate, pe post de dressing.
Laptele batut – laptele batut traditional, preparat in casa, este sarac in grasimi si calorii, insa contine cantitati importante de vitamine si minerale precum vitamina B12, riboflavina, calciul si fosforul, dar si probiotice din belsug.
Varza murata – varza murata este obtinuta prin fermentare, ceea ce inseamna ca, daca nu este pasteurizata, contine si ea cantitati mari de probiotice. Varza murata imbunatateste flora intestinala si are efecte benefice asupra sistemului imunitar. Consuma varza murata preparata in casa, nu ambalata, de la magazin. Varza murata din comert poate fi pasteurizata sau preparata pe baza de otet, ceea ce inseamna ca nu contine probiotice.
Maslinele verzi – apa sarata in care stau maslinele verzi trece printr-un proces natural de fermentare, ceea ce inseamna ca aceste masline contin si ele probiotice benefice.