Nutriționistul Mihaela Bilic desființează miturile potrivit cărora laptele nu e bun pentru adulți sau că la maturitate, organismul nostru nu îl mai poate digera. Iată ce a scris pe pagina sa de Facebook:
”Sa arati ca un nordic sau ca un chinez? Voi ce ati alege?
Imi place sa pun aceasta intrebare persoanelor care au dubii legate de lapte. Tarile nordice sunt recunoscute in literatura medicala ca fiind exemplu pentru sintagma „functia creeaza organul”. Acolo toata lumea bea lapte si toata lumea il digera, deci nu exista intoleranta la lactoza:)
Eu v-as ruga sa observati si cat de frumosi, inalti si blonzi sunt oamenii aceeia, spre deosebire de asiatici. Sigur, e o chestiune de rasa, dar si de alimentatie.
Exista persoane carora laptele le provoaca balonare si diaree, insa asta nu este o boala:) Organismul nostru nu-si pierde NICIODATA capacitatea de a secreta lactaza, enzima care digera glucidele din lapte. Se poate ca secretia ei sa scada in cazul in care nu consumam regulat produse lactate, dar acest lucru se poate rezolva. Daca vrem!!
E important de stiut ca tulburarile digestive apar doar in cazul consumului de lapte proaspat, produsele lactate fermentate au cantitati mici de lactoza. De asemenea in branzeturi lactoza a fost deja desfacuta de bacteriile lactice, deci nu exista risc de balonare.
Cine doreste sa se „reimprieteneasca” cu laptele are nevoie de cateva saptamani de „antrenament”. organismul va raspunde automat la consumul regulat de lapte prin cresterea sintezei de enzime care il digera.
Secrete pentru cresterea tolerantei la lapte:
– consumati zilnic cantitati mici de lapte (100ml) si cresteti doza treptat, la fiecare 4-5 zile
– beti laptele cald, se digera mai usor
– consumati laptele cu alte alimente sau la finalul mesei
– alegeti varianta de lapte integral, prezenta grasimii favorizeaza digestia
– mediul acid desface lactoza asa ca beti laptele cu fructe sau alegeti variante de lapte fermentat ( lapte batut, sana, iaurt etc)
Doar cine nu vrea sa consume lapte spune ca nu-l poate tolera:( Merita sa incercati sa va imprieteniti cu el:)”
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…