Din cuprinsul articolului
Într-un interviu acordat la csid.ro, nutriționista Mihaela Bilic ne învață cum să ne satisfacem pofta de dulce într-un mod sănătos.
Mihaela Bilic: Ne naștem cu pofta de dulce
In fond, gustul dulce este cel mai placut si iti creeaza o stare de bine. Insa cand pofta devine exagerata si aproape se transforma in dependenta, lucrurile iau o intorsatura deloc buna pentru silueta si sanatate. Asadar, trebuie sa descifram care sunt cauzele care ne imping spre aceste comportamente alimentare si sa invatam sa tinem aceasta pofta sub control.
Toate alimentele care conțin carbohidrați au gust de dulce și automat o să ne placă. Gustul de dulce are o relație specială cu creierul.
Zahărul are un efect anestezic. Unui bebeluș căruia îi dai apă cu zahar automat va zâmbi.
Problema zahărului este că stimulează apetitul și ajungi să îl consumi ca pe un drog. De ce îl consumi, îl vei consuma mai mult, ba chiar vei mări doza cu timpul.
Zahărul este modificator de acciditate, ca potențiator de gust – efectul asupra consumatorului într-o societate de consum. Avem zahar în alimente la care nu ne-am fi gândit înainte: pâine, salam, etc.
Carente in organism
De multe ori pofta de dulce poate aparea din cauza unor carente in organism.
De exemplu, daca poftesti la ciocolata, corpul tau are nevoie de magneziu. Acesta se gaseste in ciocolata, dar in cantitati mici. Apeleaza mai degraba la un suc de frunze verzi si corpul tau va fi mult mai multumit.
Mergi la medicul de familie si intreaba-l daca e nevoie sa iei suplimente alimentare pe baza de magneziu. Daca ti-e pofta de produse de patiserie, este posibil sa ai o lipsa de nitrogen in organism. El poate fi gasit in nuci, migdale, caju, canepa, muguri de pin, soia, precum si in legumele din familia fasolei.
Ce trebuie să mănânci
Alimente care să refacă nivelul de crom și magneziu din organism și care reglează glicemia, adică:
- roșii
- Mere
- Broccoli
- Banane
- fasole verde
- cartofi
- ceapă
- cele din categoria frunzelor verzi