Sari la conținut

Mihaela Bilic: Multă lume suferă de intoleranță la fructoză. Zahărul din fructe se depune pe burtă și crește nivelul de trigliceride

Dr. Mihaela Bilic atenționează în legătură cu intoleranța la fructoză. Intoleranța la fructoză este o afecțiune determinată de consumul excesiv al fructelor sau sucurilor naturale din fructe. Aceasta poate provoca simptome neplăcute, probleme digestive și, de asemenea, poate influența depunerea de grăsime în zona abdominală.

Zahărul din fructe este procesat numai în ficat. Atunci când consumul de fructe este excesiv, ficatul nu mai poate procesa fructoza în mod corespunzător și, astfel, se poate declanșa intoleranța. Iată cum se poate instala și, de asemenea, care sunt efectele sale asupra organismului.

Ce trebuie să știi despre intoleranța la fructoză?

Mihaela Bilic, medic nutriționist și expert în boli metabolice, explică ce este intoleranța la fructoză, cum se manifestă și ce probleme poate cauza.

Există intoleranță la fructoză

Știm cu toții despre intoleranța la gluten sau lactoză, dar e greu de crezut că și fructele pot da intoleranță. Ei bine, multe persoane suferă de un sindrom de malabsorbție al fructozei, care se manifestă prin probleme digestive, balonare, diaree etc. Mai rar este vorba de o problema severă și congenitală, cel mai frecvent intoleranța apare la un exces de fructoză în alimentație.

Corpul nostru nu a fost proiectat să metabolizeze atât de multă fructoză, natura nu s-a gândit că vom consuma fructe din belșug în fiecare zi. Zahărul din fructe este procesat exclusiv în ficat și dacă depășim un aport de 50g/zi riscăm apariția depozitelor de grăsime pe abdomen și un nivel crescut de trigliceride în sânge.

Până acum 50 de ani aportul mediu de fructoză era de 15-25g/zi, iar astăzi se apropie de 80-100g. Din ce provine fructoza? Din miere, fructe în exces și zahăr (un amestec de glucoză și fructoză). Ca să nu suprasolicităm ficatul și să nu riscăm să ne îngrășăm, trebuie să reducem consumul de miere și zahăr, iar fructele să le consumăm proaspete, mestecate- în felul acesta fructoza se absoarbe treptat și în cantitate mai mică.

Cea mai mare cantitate de fructoză o găsim în sucuri (fresh sau smoothie), dar și în fructe precum cireșe, struguri, mango, pepene. Dacă nu slăbiți și vă simțiți balonați, s-ar putea ca problema să fie fructele…mai ales că s-a deschis sezonul cireșelor, iar pepenii și strugurii urmează”, scrie nutriționistul pe Instagram.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel