Din cuprinsul articolului
Sistemul nostru digestiv este afectat de stres și anxietate și reacționează provocându-ne o serie de neplăceri pe care le putem minimiza dacă știm să ne recăpătăm calmul.
Emoțiile noastre se manifestă în noi prin reacții fiziologice. De obicei asociam stresul si anxietatea cu o stare generala de nervi, cu ganduri negative care ne invadeaza mintea sau cu insomnie. Simptomele depind de fiecare persoană și de fiecare situație, dar în general este foarte ușor să recunoaștem că anxietatea ne modifică activitatea vitală.
Una dintre cele mai frecvente moduri prin care stresul se manifesta este prin disconfort care apare la nivelul sistemului digestiv, care este cunoscut sub numele de anxietate la nivelul stomacului sau anxietate de stomac si afecteaza 25% din populatie.
Anxietatea poate afecta intregul sistem digestiv, de la gura pana la intestine, ba chiar este capabila sa intervina in creierul nostru, suprimandu-ne pofta de mancare sau cresterea acestuia.
Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe Facebook cum ajungem să avem dureri insuportabile de stomac din cauza stresului, fără a avea o problemă de sănătate reală.
„Din ce în ce mai multe persoane se plâng de tulburări digestive și caută cu îngrijorare și speranță diete și recomandări nutriționale care să-i scape de durere. De la gastrită, la balonare, reflux esofagian și colon iritabil, toate simptomele digestive au o componentă psiho-emoțională, reflectă o somatizare a stresului”, a explicat medicul nutriționist.
„ E o expresie bazată pe realitate. A nu putea face față presiunii, grijilor și problemelor lasă urme. Inflamația mucoaselor și contracția musculaturii netede a tractului digestiv (mușchi ce nu pot fi controlați cu propria voință) duce la spasme, durere, disconfort. Și pentru acest lucru nu este de vină mâncarea. Nu căutați factori alimentari cauzatori, răul vine de la stres”, a adăugat specialistul în postarea făcută pe pagina sa de Facebook.
Care este soluția pentru aceste probleme?
„Persoanele interiorizate, care se consumă și se implică mult, cărora le pasă de toți și de toate, perfectioniștii, exigenții și cei dornici de control, au cu toții șanse mari să facă gastrită. Când te enervezi te doare. Când ceva nu este cum trebuie, simți o gheară în stomac.
Când ai griji, probleme sau necazuri ți se pune un nod în gât sau o greutate în capul pieptului. În această situație nu de un regim alimentar ai nevoie, ci de o conștientizare și de o diminuare a stresului. Se vor gasi mulți care sa vă recomande diete fără grasimi, fără condimente, fără crudități. Sau vă vor spune să renuntați la carne, lactate și ciocolată, vă vor da combinații insipide și fierturi neapetisante.
Sfatul meu e să vă întrebați dacă nu există o problema reală în viața voastră, o nemulțumire, o insatisfacție sau o frustrare. Pentru ca răul din burtă e legat de răul din suflet. Și rareori se tratează cu supă de legume si orez fiert”, a încheiat dr. Bilic.