Din cuprinsul articolului
Mihaela Bilic, medic nutriționist, spulberă miturile colesterolului și spune că grăsimea este esențială în alimentația noastră.
„Din anii 70, grăsimile au fost acuzate de toate relele din viața noastră, când, de fapt, zahărul era vinovatul. Colesterolul din mâncare se transformă în colesterol care se depune pe vase, ei bine, a fost nevoie de 50 de ani să distrugem acest mit. Nu colesterolul din mâncare este vinovat, ficatul face singur colesterol, iar colesterol alimentar are impact 10% pe nivel total de colesterol. Deci nu untul și cașcavalul sunt de vină, ci mai degrabă ficatul nostru obosit face colesterol prea mult.
Haideți să lămurim un pic care sunt procentele de grăsime din diverse alimente grase. Cașcavalul are 45% grăsime și untul 80% grăsime. Slănina e cea mai bogată în grăsime, avem 70% grăsime, mezeluri concentrate, 45% carnea proaspătă, chiar și cea împănată, nu depășește 20% grăsime, iar mușchiulețul 4% grăsime. Uleiul de măsline ori cel de floarea soarelui sunt cele care au 100 % grăsime, în unt avem doar 80%, deci uleiul e mai concentrat în calorii decât untul și slănina.
Că tot vorbeam de fructe oleaginoase, sunt o gustare preferată de mulți pe sistemul sunt sănătoase, dar, atenție, pe lângă nutrienți avem 40% grăsime, în jur de 600 de calorii la 100 de grame, uleiul are 900 de calorii. Avocado, pe care mulți dintre noi îl considerăm un fruct, este, mai degrabă, un unt vegetal, deci avocado nu se mănâncă bucată cu bucată. Avem 350 de calorii grăsime în avocado. Grăsimea se mănâncă cu măsură, dar este esențială în alimentația noastră”, a explicat Mihaela Bilic în cadrul emisiunii „Doctor de bine” de la Pro TV.
Mihaela Bilic, nutriționist, a explicat ce trebuie să facem în această perioadă, pentru a ne feri de bolile de sezon. Aflați mai multe din rândurile următoare!
”Sunt două tipuri de vitamine, unele care se dizolvă în grăsime (liposolubile): A, D și E. Sunt cele cu care corpul poate face depozite. Deci organismul are grijă de partea aceasta, deci nu trebuie să luăm suplimente prea multe pentru că există riscul de acumulare prea mare şi atunci mai rău stricăm decât beneficiem de prezenţa lor. Ele sunt antioxidante.
Celelalte vitamine sunt hidrosolubile, se dizolvă în apă: grupul de vitamine B și vitamina C. B-urile se găsesc în toate alimentele, B-12 se găsesc doar în produsele de origine animală.
Nu avem voie să fim vegetarieni, mai ales când e vorba de copii. În schimb, vitamina C se elimină rapid, în fructe și legume, la 48 de h după cules scade la jumătate. Așa că nu ar fi rău în această perioadă să luăm un strop de supliment pentru imunitate, asta înseamnă cam 1 gram pe zi măcar o lună”, a declarat Mihaela Bilic.
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…
Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…
De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…
Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…