Din cuprinsul articolului
Mihaela Bilic: Înghețată sau sorbet? Iată diferențele dintre cele două. Ce alegem dacă vrem mai puține calorii și vrem doar să ne bucurăm de un dulce.
Este vară, este cald și o înghețată este binevenită pentru a ne răcori și pentru a ne îndulci ziua. De altfel, înghețata este fără doar și poate desertul preferat al verii.
Dar ce fel de înghețată alegem dacă suntem la dietă și vrem să ne bucurăm de un dulce răcoritor fără a ne teme de calorii multe?
Ei bine, iată ce explică nutriționistul Mihaela Bilic despre alegerile sănătoase pe care le putem face.
„Vorbim astăzi despre înghețata de fructe și sora ei vegană, adică sorbetul. Care este diferența dintre ele? Ei bine, în primul rând compoziția. Înghețata conține lapte, ouă, zahăr și fructe.
În schimb, în sorbet avem doar piure de fructe și zahăr. Este un fel de spumă de fructe congelată. Poate fi un avantaj pentru cei care vor să evite produsele de origine animală, căci aici avem produs vegan”, spune nutriționistul Mihaela Bilic într-un clip de pe canalul său de YouTube și pe pagina sa de Facebook.
Alegerea perfectă pentru cei la dietă este…
Diferența dintre cele două produse raportat la numărul de calorii? Ei bine, sorbetul este alegerea perfectă pentru cei care vor puține calorii. Dar nu este atât de cremos, cum este înghețata.
Potrivit Mihaelei Bilic, înghețata are chiar de două ori mai multe calorii decât sorbetul. „Avem 240 de calorii la suta de grame pentru înghețată și doar 120 pentru sorbet.
De unde vine diferența? Ei bine, din conținutul de grăsime. Pentru că în înghețată avem, nu lapte, ci frișcă, în primul rând, 30 de procente sunt frișcă și ea vine la pachet cu grăsime.
Avem și gălbenuș de ou care aduce și el grăsime și colesterol. În schimb, în sorbet avem doar fructe și zahăr.
Că tot vorbeam de zahăr, ambele variante au același conținut de zahăr, cam 28 de grame la sută.
Deci 12 grame de grăsime, zero grame de grăsime, zahăr egal. Și din cauza aceasta, conținutul de calorii este dublu”, precizează nutriționistul pe canalul său de YouTube.
Așadar, sorbetul are avantaje clare comparativ cu înghețata, dacă ținem cont de numărul de calorii. Totodată, sorbetul are de două ori mai multă pulpă de fructe, „pentru că în sorbet avem 50% pulpă de fructe și apoi zahăr”, a mai explicat Bilic.
Pe de altă parte, înghețata are o textură mai apetisantă, mai atrăgătoare fiind cremoasă, untoasă. Și este firesc să fie așa datorită conținutului de frișcă.
Sorbetul nu are cum să fie cremos pentru că nu conține frișcă, ouă etc.
Așadar, variante avem. De noi depinde ce alegem. Putem alege inclusiv să ne facem singuri înghețata acasă: după rețetele clasice cu ou, lapte, frișcă sau după numărul de calorii pe care ni-l permitem.
Dacă vrem puține calorii și înghețată gustoasă, cu pulpă de fructe, putem alege fructele congelate pe care să le punem la blender.
Este cel mai simplu și rapid. Și încă un avantaj: așa putem convinge și copiii să consume fructe, pe care le-ar fi refuzat în mod normal: banane, avocado, fructe de pădure, citrice etc.
Mai multe rețete și idei, aici.