Mihaela Bilic, celebrul nutriționist, a prezentat pe pagina domniei sale de Instagram, o legumă extrem de valoroasă, dar cumva uitată. Tratată ca o Cenușăreasă a cruciferelor este totuși extrem de valoroasă.
Iată câte motive avem să consumăm gulie, potrivit nutriționistei Mihaela Bilic.
”Gulia. Nu era toamnă în care tata, atunci când punea varza la murat, să nu dea să mâncăm cotor de varză cu sare. Era crocant, dulce și bun și “ne băteam” să prindem o bucățică din așa delicatesă. Ei bine, gulia are exact același gust. Și e normal să fie așa, pentru că face parte din familia crucifere, exact ca varza.
De ce vreau să vă amintesc de gulie? Pentru că de multe ori uităm de existența ei și e păcat, pentru că este atât de prietenoasă cu tubul digestiv, calmează și înlătura aciditatea.
Cu toții știm că varza este recomandată în ulcer și gastrită, iar gulia are același efect benefic. Chiar dacă este mai puțin hrănitoare decât “surorile” ei, varza și broccoli, în gulie avem vitamina C din belșug.
100g gulie conțin 30 mg vitamina C, adică cât într-o jumătate de portocală. Și mai conține și 220 mg potasiu, adică cât într-o banană, totul cu numai 20 cal/100g și fibre din belșug.
E adevărat, ca toți cruciferii, gulia balonează (are compuși cu sulf), dar mai are și bio-flavonoide care neutralizează efectul estrogenilor și scad riscul de cancer de sân!
Cât despre slăbit, nu mai vorbim! Gulia crește senzația de sațietate și ajută la eliminarea retenției de lichide din organism.
Așa că dacă tot a început postul Crăciunului, ronțăiți gulie precum iepurașii și veți avea numai de câștigat. Iar sfatul meu este să o consumați ca atare, proaspătă sau în salată, simplă sau cu un sos de iaurt, în felul ăsta vă veți bucura de prospețimea naturii chiar și într-o zi de toamnă”, conchide nutriționistul Mihaela Bilic pe Instagram.