Din cuprinsul articolului
Fructul de sezon care este prietenos cu silueta, bogat în vitamine și care ne învață să savurăm mâncarea în liniște este gutuia, după cum susține Mihaela Bilic.
„<<Galbenă gutuie, dulce-amăruie, lampă la fereastră, toată iarna noastră>>. Așa da, ca lumină la fereastră sau parfum pentru cameră, să tot folosești fructele! Nu sunt o fană a fructelor, nu pentru că n-ar fi bune, ci pentru că fac poftă de mâncare și îngrașă. Sigur, totul ține de cantitate, dar eu n-am reușit încă să mănânc cireșele sau boabele de strugure numărate, doar cât încap într-un pumn”, a mărturisit Mihaela Bilic pe Facebook.
Gutuile contin fibre si sunt bogate in vitamine si minerale esentiale, ceea ce le face un plus nutritiv pentru aproape orice dieta sanatoasa.
Proprietăți nutriționale gutuie
Un singur fruct de aproximativ 92 de grame ofera urmatoarele valori nutritionale:
- Calorii gutui: 52;
- Grasimi: 0 grame;
- Proteine: 0,3 grame;
- Carbohidrati: 14 grame;
- Fibre: 1,75 de grame;
- Vitamina C: 15% din aportul necesar zilnic;
- Vitamina B1 (tiamina): 1,5% din aportul necesar zilnic;
- Vitamina B6: 2% din aportul necesar zilnic;
- Cupru: 13% din aportul necesar zilnic;
- Fier: 3,5% din aportul necesar zilnic;
- Potasiu: 4% din aportul necesar zilnic;
- Magneziu: 2% din aportul necesar zilnic.
Chiar daca gutuia in sine furnizeaza cantitati moderate de vitamina C si cupru, plus cantitati mici de vitamine B, fier, potasiu si magneziu, este, totodata, un fruct care ofera o gama larga de nutrienti pentru foarte putine calorii.
Acest lucru face ca gutuia sa fie o gustare ideala pentru programele de pierdere in greutate.
„Sigurul fruct în fața căruia lăcomia se recunoaște învinsă, este gutuia: pe ea nu o poți mânca nici repede, nici în cantitate mare, dacă nu vrei să sfârșești înecat! Pe lângă lecția moderației și a mestecatului îndelungat, gutuia are multe beneficii: vitamina C cât să pună în umbră toate citricele, cu kiwi la un loc!
Din cauza asta și se înnegrește imediat ce e tăiată, vitamina C care se oxidează la contactul cu aerul. Apoi gutuia are fibre solubile (pectine) din belșug, fibre ce se umflă și se transformă în gel la contactul cu apa.
Nu întâmplător gutuia e folosită ca agent de gelifiere, dar are și avantajul că ține stomacul plin și alungă foamea”, a explicat medicul.
Gutuia este ideală chiar și pentru diabetici
„Gutuia are puțină fructoză, puține calorii și indice glicemic mic, adică e prietena siluetei și a celor cu diabet.
Noi mâncăm gutuia ca atare, însă în alte țări nu se consumă crudă, proaspătă, ci doar gătită, făcută dulceață, gem, peltea…. Să nu uitați de ea, e un desert dietetic de sezon.
Iar dacă aveți în cămară gem de gutui, vă fac o recomandare: merge de minune cu câteva bucățele de telemea sărată, combinația dulce-sărat e cu adevărat delicioasă”, încheie Mihaela Bilic.