Categories: Ştiri sănătate

Mihaela Bilic: Fructele îngrașă! Cu ce le înlocuim pentru a ne asigura aportul necesar de nutrienți esențiali?

Fructele conțin o cantitate mare de fructoză, ceea ce înseamnă ca au un potențial foarte mare de a adăuga câteva kilograme în plus. Din cauza conținutului mare de zahăr, consumul excesiv de fructe poate dăuna greutății corporale. Deși sunt bogate în vitamine și minerale, fiind benefice pentru sănătatea organismului, ar trebui să fie consumate mai rar decât consideram până acum. De ce fructele îngrașă și ce cantitate este ideală pentru a ne menține dieta ne explică un renumit nutriționist.

Mihaela Bilic, cunoscut nutriționist și expert în boli ale metabolismului, ne explică de ce consumul zilnic al fructelor este un mit pentru sănătate. Fructele îngrașă deoarece conțin o cantitate mare de fructoză, în alte cuvinte, zahăr. Fructoza poate fi nocivă și îngrașă, la fel ca alte alimente cu multe calorii. Cât de des ar trebui să le consumi și cu ce le poți înlocui, pentru a obține toți nutrienții esențiali din alimentație?

„Nu suntem proiectaţi să mâncăm în fiecare zi fructe. Nu duce ficatul. Dacă ne gândim la modul în care suntem construiţi de natură, în paleolitic de exemplu, mâncam carne. Multă. Şi de unde ne luam carbohidraţii? Din fructoză. De unde? Din fructe. Sunt cea mai bună cale de îngrăşare. E o sursă de glucide din care se face grăsime. Fructoza depinde de metabolizarea hepatică. Degeaba se plimbă sângele cu fructoza în el, nicio celulă nu o arde. Doar ficatul o metabolizează, transformând-o în grăsime. Pe când, dacă sângele se plimbă cu moleculele de glucoză, fiecare celulă o foloseşte!”, explică nutriționistul, potrivit life.ro.

De ce grăsimea rezultată din consumul fructelor de depune pe abdomen?

„E un loc cu predilecţie pentru grăsimea depusă de ficat. Aceea este grăsimea făcută din fructoză! Grăsimea abdominală se face din alcool, zahăr, miere, suc de fructe presat la rece şi fructe mâncate în exces. În acest context, o calorie nu e o calorie dacă vine din fructoză!”, adaugă Mihaela Bilic.

Cum obținem vitaminele și mineralele necesare pentru organism, chiar dacă renunțăm la consumul zilnic de fructe?

„Și legumele au(vitamine), şi sunt mai bune, pentru că nu au fructoză. Fructoza este indicată diabeticilor, este adevărat, pentru că ea nu ridică nivelul glicemiei. Dar celor care nu au diabet, neridicând nivelul glicemiei, nici nu apare saţietatea. Şi ne putem trezi că mâncăm şi un kilogram de fructe fără să ne săturăm şi fără să avem nici un sentiment de vinovăţie. Dar fructele îngraşă! Pe acelaşi principiu, alcoolul îngraşă. Fructoza îngraşă! Ce mai înţelegem de aici? Că fructele sunt un desert. Ele nu sunt necesare organismului nostru. Dacă vrem vitamine, mâncăm legume!”, afirmă nutriționistul.

Recent Posts

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

8 minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

38 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

o oră ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

3 ore ago

Citeste si: