Din cuprinsul articolului
Mihaela Bilic, cunoscut nutriționist și expert în boli ale metabolismului, ne explică de ce consumul zilnic al fructelor este un mit pentru sănătate. Fructele îngrașă deoarece conțin o cantitate mare de fructoză, în alte cuvinte, zahăr. Fructoza poate fi nocivă și îngrașă, la fel ca alte alimente cu multe calorii. Cât de des ar trebui să le consumi și cu ce le poți înlocui, pentru a obține toți nutrienții esențiali din alimentație?
„Nu suntem proiectaţi să mâncăm în fiecare zi fructe. Nu duce ficatul. Dacă ne gândim la modul în care suntem construiţi de natură, în paleolitic de exemplu, mâncam carne. Multă. Şi de unde ne luam carbohidraţii? Din fructoză. De unde? Din fructe. Sunt cea mai bună cale de îngrăşare. E o sursă de glucide din care se face grăsime. Fructoza depinde de metabolizarea hepatică. Degeaba se plimbă sângele cu fructoza în el, nicio celulă nu o arde. Doar ficatul o metabolizează, transformând-o în grăsime. Pe când, dacă sângele se plimbă cu moleculele de glucoză, fiecare celulă o foloseşte!”, explică nutriționistul, potrivit life.ro.
„E un loc cu predilecţie pentru grăsimea depusă de ficat. Aceea este grăsimea făcută din fructoză! Grăsimea abdominală se face din alcool, zahăr, miere, suc de fructe presat la rece şi fructe mâncate în exces. În acest context, o calorie nu e o calorie dacă vine din fructoză!”, adaugă Mihaela Bilic.
„Și legumele au(vitamine), şi sunt mai bune, pentru că nu au fructoză. Fructoza este indicată diabeticilor, este adevărat, pentru că ea nu ridică nivelul glicemiei. Dar celor care nu au diabet, neridicând nivelul glicemiei, nici nu apare saţietatea. Şi ne putem trezi că mâncăm şi un kilogram de fructe fără să ne săturăm şi fără să avem nici un sentiment de vinovăţie. Dar fructele îngraşă! Pe acelaşi principiu, alcoolul îngraşă. Fructoza îngraşă! Ce mai înţelegem de aici? Că fructele sunt un desert. Ele nu sunt necesare organismului nostru. Dacă vrem vitamine, mâncăm legume!”, afirmă nutriționistul.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…