Din cuprinsul articolului
Medicul nutriționist Mihaela Bilic ne reamintește despre beneficiile dovleacului bogat în antioxidanţi şi vitamine. Este sărac în calorii şi conţine vitamina A, flavonoizi polifenolici şi caroten din abundenţă.
Datorită cantităţii însemnate de betacaroten (120 mg), de potasiu (230 mg), o cantitate modestă de sodiu (2 mg) şi puţine calorii (13 la 100 g), dovleacul contribuie la protecţia împotriva bolilor de inimă, cancerului şi împotriva disfuncţiilor mentale.
”Bogat în fibre, vitamine din grupul B, glucide cu absortție lentă și minerale (fier, zinc, potasiu), dovleacul are efect antioxidant, de reglare a tensiunii arteriale și de îmbunătățire a dispoziției (afectată de nopțile lungi). Dar, principala virtute nutrițională a dovleacului este conținutul mare de betacaroten, un pigment portocaliu cu funcție de vitamina A.
Vitamina A este o vitamină antioxidantă cu rol în menținerea elasticității și frumuseții pielii. Sursele alimentare de vitamina A sunt ficatul și grăsimea din lapte, dar există și o formă vegetală de vitamina A: betacarotenul din legumele și fructele de culoare portocalie. Dovleacul este campion la conținutul de provitamina A, o felie aduce dublul rației zilnice: 4000 micrograme de betacaroten,”a explicat dr. Mihaela Bilic.
Cel de-al doilea ingredient important pe care îl conţine dovleacul este potasiul. Acest mineral vă energizează şi ţine tensiunea sub control. În plus, conţinutul bogat în fibre asigură buna funcţionare a digestiei şi previne apariţia bolilor cardiovasculare, a asteniei, cât şi a cancerului.
Mierea şi scorţişoara au de asemnea proprietăţi excelente de vindecare , datorită multitudinii de elemente pe care le conţin fiecare: vitamine, substanţe minerale, zaharuri, enzime, acizi organici, antioxidanţi.
”Copt la cuptor cu un pic de scorțișoară, dovleacul este un excelent desert pentru cei aflați la cura de slăbire. O felie de dovleac (200g) conține 3g fibre, 2mg fier, 450 mg potasiu și numai 80cal. Iar semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de vitamina E, fibre și acizi grași esențiali Omega 6,” adaugă medicul nutriționist.
Această combinaţie ajută la prevenirea cancerului şi a afecţiunilor inimii şi că reglează funcţiile sistemului digestiv. De asemenea, scorţişoara acţionează asupra zahărului din sânge, contribuind la eliminarea lui înainte de a fi transformat în grăsime.
Ingrediente: dovleac, scorţişoară, miere, coajă de lămâie.
Mod de preparare: se taie dovleacul în bucăţi mai mari, în forma dorită, apoi se aşază într-o tavă unsă cu ulei apoi se bagă în cuptorul încins, la foc mic. Se coace cca 30 – 35 minute. După ce s-a mai răcit se unge cu miere şi se presară scorţişoara şi coaja de lămâie.
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…
Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…
De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…
Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…