Din cuprinsul articolului
Nutriționista Mihaela Bilic dezvăluie, într-o postare pe reţelele de socializare, alimentul minune care echilibrează tranzitul intestinal și ameliorează colonul iritabil.
„Ce are laptele și nu găsim în niciun alt aliment? Efect “3 în 1”: Pre-biotic, Pro-biotic și Post-biotic!
Cele mai cunoscute prebiotice sunt fibrele și amidonul rezistent. Rolul lor este să hrănească microbiota intestinală. Genul acesta de carbohidrați nu pot fi digerați, nu au rol nutritiv, dar ajung în colon unde sunt fermentați și descompuși de flora microbiană și constituie substrat hrănitor pentru bacteriile benefice.
Produsele lactate conțin GOS, adică galacto-oligo-zaharide, niște carbohidrați cu lanț scurt pe care nu-i putem digera, dar au efect prebiotic. Se numesc PRObiotice alimentele fermentate care conțin bacterii vii.
Rolul lor este să completeze și să regenereze coloniile bacteriene din intestin. De la iaurt și lapte bătut, la drojdie, bere, murături și borș, tot ce este obținut prin fermentație conține lactobacili și bifidobacterii, deci are efect probiotic.În lapte sunt prezente colonii de lactobacili care completează ecosistemul bacterian responsabil de imunitate.
Dintre toate alimentele fermentate cu efect probiotic, lactobacilii din lactate au cea mai mare rezistență la aciditatea gastrică și cea mai puternică capacitate de a adera la celulele intestinale.
Sunt compușii activi care iau naștere din fermentarea alimentelor prebiotice. Este vorba de acizi grași cu lanț scurt care ameliorează permeabilitatea intestinului și reduce trecerea de toxine, poluanți și bacterii nocive în circulația sangvină.
Cel mai cunoscut și mai studiat postbiotic este acidul butiric, prezent în unt și grăsimea din lapte. Are efecte miraculoase:
Laptele este un aliment viu, din care se poate obține o multitudine de produse. Fie că este dulce sau fermentat, sub formă de iaurt sau de brânză, laptele hrănește, hidratează, mineralizează și echilibrează organismul.
Și da, să fie integral- pe lângă vitaminele A și D, acid linoleic și acizi grași antiinflamatori, laptele este unul din puținele alimente care conține acid butiric în mod natural!”, a spus Mihaela Bilic.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…