Din cuprinsul articolului
Mihaela Bilic, despre puritanismul alimentar. „În ultima vreme mâncarea a fost transformată într-un fel de etalon social”.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, celebrul nutriționist vorbește despre impunerea unor alegeri alimentare de către o anumită „elită”. Cei care impun și manipulează tendințele alimentare sunt așa-numiții „puritani” alimentari.
„Ești ceea ce…citești. Până acum se spunea că ești ceea ce mănânci. În esență ea a fost o sintagmă corectă, întotdeauna alegerile alimentare și relația cu mâncarea spun mai multe despre noi decât am putea crede… Uneori chiar mai multe decât știm/ recunoaștem/ acceptăm… Însă în ultima vreme mâncarea a fost transformată (pe nedrept!!) într-un fel de etalon social, oamenii au ajuns să fie judecați pe baza opțiunilor culinare, iar coșul de cumpărături tinde să devină un indicator al valorii umane/intelectuale/profesionale”, a spus Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic consideră că puritanismul alimentar a devenit o doctrină. Iar obiectivul acestei doctrine este „ recunoașterea superiorității unui individ prin intermediul mâncării”.
„În ziua de azi ești denigrat/descalificat/ marginalizat/desconsiderat/exclus dacă ai nerușinarea să mănânci gluten, carne de porc, produse lactate, grăsimi de origine animală sau alimente NEbio. Puritanismul alimentar s-a transformat în doctrină și o mulțime de demagogi predică cu bună știință acest concept, care are ca simplu obiectiv afirmarea și recunoașterea superiorității unui individ prin intermediul mâncării.Eu propun schimbarea acestui slogan cu varianta “ești ceea ce citești!” Și când spun “citești”, mă refer la tot ce înseamnă cărți, articole, știri, rețele de socializare, etichete alimentare. Cititul hrănește sufletul și mintea, așa că e foarte important care sunt criteriile după care îți alegi lecturile, ce gen de informații cauți… Precum un magnet atragem lucrurile pe care ni le dorim, în care credem, deci nu întâmplător alegerile editoriale spun totul despre noi.Nu am condamnat niciodată persoanele care și-au construit credința pe cărți sau studii ce mie mi s-au părut manipulatoare. Poate din acest motiv n-am citit niciodată “Studiul China”. În viață avem libertatea de a alege, iar alegerile trebuie asumate- tot ce este clădit pe neîncredere, nesiguranță și energie negativă, nu poate să ne aducă decât rău- pe care, culmea, noi l-am căutat!”, a mai spus celebrul nutriționist.
„Exista întotdeauna opțiune/alternativă pentru orice element din viața noastră, cu condiția să o acceptăm, să ne-o dorim. Dacă schimbăm criteriile de căutare, s-ar putea să fim surprinși de ofertele/soluțiile care ni se arată. Totul pornește de la noi și cred cu tărie că o să ni se întâmple doar BINE, dacă gândim BINE, citim BINE și alegem BINE!!Pentru că, în final, nimeni nu ne poate păcăli dacă renunțăm la superficialitate și comoditate și nu ne mai “hrănim” doar cu titluri bombastice, sloganuri de marketing, informații scoase din context și citite printre rânduri. Până și despre un aliment poți să afli foarte multe, dacă citești cu atenție eticheta… Indiferent cât de mic ar fi scrisă”, este mesajul Adinei Alberts.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…