Categories: Expertul zilei

Mihaela Bilic: ”De grăsimi depinde buna funcționare a organismului”

Nutriționistul Mihaela Bilic explică importanța grăsimilor în alimentația noastră și de unde le luăm pe cele sănătoase. Iată ce a scris pe pagina sa de facebook:

Proteinele sunt cărămizile din care este construit corpul nostru, însă de grăsimi depinde buna lui funcționare, uleiurile sunt lubrifiantul care face ca un motor să fie performant, să dea randament maxim. Transmiterea impulsurilor nervoase, sinteza de hormoni, schimburile de substanțe între celule, absorția de vitamine sau simpla protecție mecanică a inimii sau rinichilor se realizează cu ajutorul grăsimilor.

O parte din grăsime o aducem din alimentație și o parte o fabrică organismul, sau mai bine zis ficatul. Există multe tipuri de lipide, toate formate din lanțuri de acizi grași. Cum se combină între ei nu trebuie să ne preocupe, singura noastră grijă este să aducem prin alimentație cele 3 grupe de acizi grași esențiali omega 3, 6 și 9. Se numesc esentiali pentru că nu pot fi sintetizați în organism, iar fără ei este compromisă întreaga funcționare a corpului. Închipuiți-vă ce ar însemna să ne lipsească din alfabet literele A, E și O, ne-ar fi imposibil să mai vorbim sau să mai scriem. Cam așa e și cu acizii grași esențiali, sunt vitali pentru sănătate. Pește de orice fel, semințe, nuci, alune sau alte fructe oleaginoase, măsline și avocado sunt toate bogate în omega.
Și un mic secret: consumați grăsimile cât mai puțin prelucrate termic, cât mai aproape de forma în care le-a lăsat natura. Căldura nu le face bine iar contactul cu aerul le oxidează, le râncezește. Prin încălzire la temperaturi mari lanțurile de acizi grași se denaturează, așa cum se strică lâna la contactul cu apa. Ați văzut ce pătește un pluover de lână băgat la spălat? E distrus! Similar pățesc și grăsimile când sunt tratate termic. Fiți blânzi, delicați și atenți cu grăsimea din farfurie, să fie puțină și rece, sau doar un pic încălzită: uleiuri presate la rece, oleaginoase și semințe consumate crude și pește gătit la abur sau la cuptor, nu prăjit. Poate n-ar fi rău să avem și pe produsele alimentare instrucțiuni de folosire ca și la haine, cu avertizări de genul „se spală de mână, la maxim 30 grade și nu se calcă”

Recent Posts

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

32 de minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

o oră ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

3 ore ago

Citeste si: