Din cuprinsul articolului
Nutriționista Mihaela Bilic ne explică cum ne putem reduce aportul de calorii de la o masă și în același timp să ne păstrăm gustul delicios a mâncării. Acest secret ne ajută să ne păstrăm silueta.
Nutriționistul explică într-o postare pe pagina sa de socializare de ce este important să ținem cont de câteva sfaturi atunci când ne așezăm la masă. Totodată, specialistul spune și de ce trebuie să bem apă pe tot parcursul mesei.
„Începeți cu o salată de crudități sau cu o supă pe post de aperitiv. Stomacul nu știe să numere caloriile, însă este impresionat de volum. Dacă îl umpleți parțial cu legume proaspete sau cu apa din ciorbă, va rămâne mai puțin loc pentru felul doi.
Beți apă cu înghițituri mici pe tot parcursul mesei. Există mitul că apa băută la masă diluează secrețiile digestive. Nimic mai fals, apa se combină cu mâncarea și întârzie golirea gastrică, deci ne săturăm cu mai puțină mâncare. Atenție, apa băută înainte de masă nu rămâne în stomac și nu ține de foame… asta ca să mai demolăm un mit!”, spune medicul.
Cum mâncăm mai puțin
Un alt secret care ne ajută să mâncăm mai puțin este legat de mestecat. Nutriționistul spune că trebuie să mâncăm lent și să mestecăm foarte bine, ideal de 30 de ori fiecare înghițitură.
„Receptorii gustativi din gură și receptorii olfactivi din nas au nevoie de contact prelungit cu alimentele ca să aprecieze calitatea mâncării. Știm că ne-am săturat atunci când prima înghițitură de mâncare ajunge la intersecția dintre intestinul subțire și intestinul gros, după ce a parcurs 5 m de tub digestiv. Ori pentru asta este nevoie de 10-15 minute. Cu cât mestecăm mai mult, cu atât mâncăm mai puțin”, arată dr. Mihaela Bilic.
De ce trebuie să încheiem cu o cafea
Un alt mic secret care dă rezultate la masă este folosirea farfuriilor individuale cu diametrul de maximum 25 cm, dar și renunțarea la desert.
„Studiile psihologice arată că mâncăm mai mult dacă farfuria este mai mare și plină cu mâncare. Evitați platourile puse pe mijlocul mesei care vă dau posibilitatea să vă reserviți, trebuie să învățăm să ne săturăm cu o porție unică, limitată cantitativ.
Renunțați la desert și încheiați masa cu o cafea, ajută la digestie și taie pofta de zahăr. După ceva dulce există riscul să aveți poftă de ceva sărat…și nu vă mai opriți din mâncat. E de preferat să aveți o gustare dulce separat de masă, ca să o puteți savura pe îndelete. O mini prăjitură, o înghețată, un fruct sau puțină ciocolată, iată variante de desert ce pot fi consumate din când în când. Totul e permis… cu măsură!”