Categories: Expertul zilei

Mihaela Bilic: Colagenul, secretul tinereții fără bătrânețe. Aceștia sunt factorii care afectează producția de colagen

Medicul nutriționist Mihaela Bilic afirmă că secretul tinereții fără bătrânețe este colagenul, o moleculă formată dintr-o rețea de fibre care conferă rezistență și elasticitate multor țesuturi: piele, păr, unghii, oase și dinți, mușchii, tendoane și ligamente, articulații și vase de sînge.

Nutriționistul menționează că 75% din structura pielii și 85% din structura mușchilor este reprezentată de colagen. Există 1,6 kg colagen în sistemul osos, 1,4 kg în piele și 0,5 kg în mușchi.

”Este o proteină formată din 19 aminoacizi. Se găsește exclusiv în produsele de origine animală și nu se dizolvă în apă. Colagenul din corpul uman se află într-un proces continuu de degradare și remodelare, în fiecare zi se sintetizează 100 g colagen nou,” a scris dr. Bilic pe pagina sa de Facebook.

Care sunt factorii care afectează producția de colagen?

În primul rând îmbătrânirea, sinteza de colagen scade cu 1% pe an, începând cu vârsta de 20 ani, precizează medicul. Alți factori negativi sunt:

  • expunerea excesivă la soare,
  • fumatul și abuzul de alcool,
  • poluarea,
  • stresul.

”La fiecare 10 ani femeile pierd aproape 10% din densitatea osoasă și 7% din elasticitatea și grosimea pielii. În primii 5 ani după menopauză, datorită lipsei estrogenului, sinteza de colagen scade cu aproximativ 30%. Nivelul crescut de homocisteina sau cortizol și toți factorii care cresc oxidarea la nivel celular au impact negativ asupra colagenului,” adaugă Mihaela Bilic.

Care sunt efectele unei sinteze optime de colagen?

O piele elastică și fermă, cu aspect tânăr și fără riduri. Sistem osos și muscular puternic, cu tendoane și ligamente rezistente și flexibile. Articulații cu matrice cartilaginoasă bine hrănită și lichid sinovial abundent. Răni care se vindecă rapid și fără cicatrici. Un nivel crescut de colagen înseamnă piele frumoasă, păr și unghii sănătoase, mușchi supli și articulații nedureroase.

”Nu e de mirare că industria suplimentelor de colagen a crescut cu 30% în ultimii 5 ani- cu cât mai mult colagen, cu atât mai bine! Cu o mică mențiune: chiar dacă noi înghițim concentrate de colagen, asta nu înseamnă că ele se transformă tot colagen!?! Explicație: colagenul provenit din alimente și suplimente este absorbit din intestin și descompus ca orice proteină în fragmente de aminoacizi.

Ulterior, din acești aminoacizi se vor sintetiza proteine noi, în funcție de nevoile de moment ale organismului. Degeaba luăm colagen ca să ameliorăm pielea sau articulațiile, corpul nostru poate are nevoie de aminoacizi pentru alte priorități: sinteză de hormoni, înnoirea celulelor din mucoasa digestivă, producție de anticorpi etc. Noi vrem una, el face alta,” afirmă medicul.

Atunci care e soluția?

Să creștem sinteza internă de colagen a organismului, să stimulăm mecanismele naturale de producție și să protejam colagenul existent împotriva degradării. Nu materia primă ne lipsește, alimentația zilnică asigură un aport suficient de aminoacizi necesari producției de colagen. Indiferent că mâncăm proteine animale sau vegetale, din carne, pește, ouă, brânză, cereale, leguminoase boabe și oleaginoase putem sintetiza colagen. Ce ne trebuie este un catalizator pentru această reacție, un element care să stimuleze producția internă. Cine este el? Siliciul!

”Există suplimente cu siliciu stabilizat sub formă de acid ortosilicic care activează enzimele cheie generatoare de colagen. Aceste suplimente sunt 100% vegane și nu conțin colagen, ci protejează propriul colagen prin neutralizarea factorilor oxidativi care îl distrug. Secretul tinereții fără bătrânețe? Un strop de siliciu, care să mențină sinteza naturală de colagen la cote înalte!” conchide dr. Mihaela Bilic.

Recent Posts

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

21 de minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

51 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

o oră ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

12 ore ago

Citeste si: