Grasimea excesiva care se acumuleaza la nivelul abdomenului are mai multe denumiri: obezitate abdominala, grasime abdominala, grasime viscerala sau “burta de bere”. Indiferent de cum o numim, grasimea de pe burta este periculoasa.
Problema cu grasimea abdominala este ca excesul de grasime nu este limitat la stratul superficial de grasime situat chiar sub piele (grasime subcutanata), ci include si grasimea viscerala, care se afla adanc in interiorul abdomenului si care inconjoara organele interne.
„ Este mai periculos să ai grăsime în jurul taliei, decât dacă ai o anumită greutate pe cântar”, susţine Mihaela Bilic
Nutriționista Mihaela Bilic ne explică 7 trucuri simple care ne ajută să adoptăm o alimentație corectă și care în același timp ne scapă și de grăsimea abdominală.
Pentru a scăpa de grăsimea din jurul taliei, trebuie neapărat să renunţaţi la alcool, zahăr şi carbohidraţi. „Puteţi mânca caloric destul de mult, însă dacă renunţaţi la aceste alimente, veţi vedea cum grăsimea de pe burtă dispare”, a declarat medicul nutriţionist.
Mesele luate la un interval de 4-5 ore ajută metabolismul să ardă mai multe calorii decât atunci când există mai uţine mese.
Iată care sunt cele 7 reguli pe care trebuie să le respecţi dacă vrei să scapi de burtă:
1. Obişnuiţi-vă să aveţi zilnic 3 mese principale. Această regulă nu doar că vă va ajuta să scăpaţi de burta inestetică, ci vă va ajuta şi să slăbiţi câteva kilograme.
2. Eliminaţi din meniul zilnic preparatele ”grele”. La această categorie intră preparatele gătite în mod tradiţional, cele care au multă grăsime şi conţin carne tocată.
”Atunci când vreţi să scăpaţi de stratul adipos din jurul burţii trebuie să optaţi pentru variante dietetice: grătar sau cuptor, carne salbă, sos tomat, condimente şi ierburi aromatice”, recomandă dr. Bilic.
3. Evitaţi alimentele cu densitate calorică mare. Produsele care au calorii multe concentrate într-un volum mic, aşa cum este cazul mezelurilor, a caşcavalului, margarina, dulciurile şi fastfood-ul, trebuie înlocuite cu produse care au densitate calorică mică şi volum mare. La acest capitol intră carnea slabă, peştele, laptele, iaurtul, fructele şi legumele.
4. Redimensionaţi porţiile şi numărul de feluri de mâncare servite la o singură masă. Pentru a scăpa de burtă trebuie să reducem cu 30% cantitatea de alimente din farfurie.
”Pentru că suntem tot mai sedentari trebuie să renunţăm la succesiunea clasică: aperitiv, ciorbă, fel pricipal şi desert. Două feluri de mâncare sunt suficiente, iar ciorba trebuie să fie una dintre ele”, a mai spus medicul nutriţionist.
5. Renunţaţi complet la zahăr.
6. Eliminaţi alcoolul. Berea este şi ea pe lista alimentelor interzise atunci când vrem să scăpăm de burtă.
7. Nu mâncaţi carbohidraţi după ora 6 seara. Pâinea, pastele, orezul, fructele, cartofii şi mămăliga nu au ce căuta în meniul cinei.