Mihaela Bilic ne învață cum să jonglăm prin vasta ofertă alimentară și să știm exact ce produse să alegem, fără a cheltui averi.
Cum este o perioadă delicată din punct de vedere economic și cum peștele este recomandat pentru calitățile sale nutritive și deosebite, medicul nutriționist Mihaela Bilic ne elucidează ce tip de pește este sănătos, dar și accesibil la preț.
Iată ce vrea doctor Bilic să știe toată lumea. Dacă te fereai de conserve, află că sardinele este bine să nu le ignori.
”Conserva de sardine este un produs “3 în 1” cu o valoare nutrițională uluitoare, pe cât de banal și accesibil ca preț este- un concentrat de calciu, fier și Omega 3. Peștii mici sunt la baza lanțului trofic, mănâncă alge și concentrează ca nimeni alții acizii grași Omega 3.
Plus-uri:
-sardina este prin excelență un pește sălbatic, pe multe conserve e trecută și zona de pescuit
-are Omega 3 mai mult decât în somon și zero risc de contaminare cu mercur
-sursă de proteine complete de calitate înaltă, ușor de digerat și fără colagen
-dacă conserva e în sos tomat (mediu acid), crește absorția fierului
-este un produs fiert, care se poate mânca cu tot cu oase- sursă de calciu mai eficientă ca orice supliment
Minus-uri:
-dacă e în ulei (fie el și de măsline), scurgeți-o bine-fiecare lingură de ulei are 100 calorii.
-dacă e în sos tomat, atenție la ingrediente- să fie doar pește și roșii, fără agenți de îngroșare, amidon sau zahăr.
Care este porția corectă?
100g cu 170-190 cal și preț variabil de 3-8 lei. Ideal de combinat cu legume/salată pentru o masă de seară fără carbohidrați.”, conchide medicul nutriționist Mihaela Bilic.