Categories: Stil de viaţă

Mihaela Bilic: Ce să faci ca să mănânci mai puțin

Nutriționistul Mihaela Bilic ne sfătuiește ce metode să adoptăm pentru a mânca mai puțin. Iată ce a scris pe pagina sa de facebook:

Relatia cu mancarea a ajuns sa fie bazata pe ratiune cand normal ar fi sa fie bazata pe instinct. Mancam cu capul, nu cu corpul. Decidem cu mintea ce trebuie sa avem in farfurie si uitam sa ne intrebam daca ne-a si placut. Ne bazam pe vointa si abtinere in loc sa simtim cand ne-am saturat. Mancam pentru ca trebuie sau e sanatos de frica sa nu ne fie foame. Si mancam prea mult!
Pentru ca mintea nu stie cand sa se opreasca, cand e suficient iar vointa se epuizeaza. Prima conditie pentru a manca mai putin este sa mananci DOAR atunci cand iti este foame, chiar daca asta inseamna o data pe zi. Apoi trebuie obligatoriu sa iti si placa, placerea e barometrul care ne indica cand sa ne oprim, cand ne-am saturat. A 3-a conditie este atentia, evaluarea mancarii din farfurie cu toate cele 5 simturi (vaz, auz, miros, gust, atingere/ consistenta). Organele noastre de simt au receptori care transmit informatiile la creier iar noi nu putem fi satisfacuti si satui daca nu analizam si evaluam mancarea cu simturile. Degustati mancarea ca si cum ati fi un critic culinar obligat sa faca o recenzie, mancati lent, fara sa aveti alte activitati in paralel.
In mod natural, pe masura ce mancam, atat foamea cat si placerea scad in intensitate. Daca sunteti atenti puteti detecta momentul in care foamea a disparut iar placera e si ea mult diminuata. Asta se numeste satietate moderata, inseamna ca ati mancat SUFICIENT si ca v-ati putea opri.
In practica insa, pentru ca suntem ocupati cu alte activitati sau pentru ca mancam pe pilot automat, fara sa ne folosim simturile, ne oprim de obicei cand se umple burta, cand nu mai putem:(

Recent Posts

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

16 minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

46 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

o oră ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

3 ore ago

Citeste si: