Din cuprinsul articolului
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat la ce trebuie să fim atenți în momentul în care cumpărăm pateul de ficat. Pateul de ficat, servit pe pâine prăjită, în diverse combinații sau ca simplă gustare, este în continuare o opțiune delicioasă care aduce un plus de savoare și nutrienți în dieta zilnică. Totuși, puțină lume știe la ce să se uite atunci când îl cumpără din magazin.
„Anchetă pe etichetă: pate de ficat. Ideal ar fi să-l facem noi acasă. Dar dacă e cumpărat cum îl alegem, care sunt ingredientele pe care le urmărim și ce produs respectă cel mai mult raportul calitate-preț? Veți constata că nu e ușor și până la urmă tot criteriul “gust” e cel mai important”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Nutriționista a precizat la ce să te uiți atunci când îți cumperi pateul de ficat, mai precis la ce să te uiți pe etichetă. Mihaela Bilic a analizat 5 tipuri de pateu de ficat din comerț în ceea ce privește conținutul de sare, conținutul de grăsimi, numărul de ingrediente și cantitatea de ficat din fiecare cutie, potrivit RTV.
La ce trebuie să ne uităm pe etichetă?
„Pateul de ficat, un aliment de sezon pentru că are mult fier, vitamina A și vitamina B12, deci ne apără de anemie. Însă, cum îl alegem? La ce trebuie să ne uităm pe etichetă? În primul rând, la conținutul de ficat, nu-i așa? Aici am ales doar pate de ficat de porc și vedeți că procentul diferă mult, de la 20% până la 46%. Însă nu doar conținutul de ficat trebuie urmărit, ci și conținutul de sare și grăsimi pentru că recomandările sunt să scădem aportul de sare și grăsimi.
La capitolul sare vedeți că extremele au 2 grame de sare, iar la capitolul grăsimi, din păcate, în conserve nu avem ficat și unt așa cum l-am face noi acasă pe minunatul pate de ficat, ci avem ficat și slănină de porc, așa că, atenție, poate fi procentul de grăsime până la 28%! Dacă tot vorbeam de ingrediente și de rețetă, toate produsele acestea în conservă, din păcate, sunt mult mai complexe, au mult mai multe ingrediente decât ar trebui. Se ajunge chiar la un număr de 12-13 ingrediente, când, de fapt, ar trebui să fie ficat, unt și condimente. Dar, asta e dacă ne e lene și vrem să-l luăm cumpărat. Dacă tot vorbeam de cumpărat, țineți cont și de preț!”, a spus Mihaela Bilic.