Din cuprinsul articolului
Mihaela Bilic ne atrage atenția! Renumitul medic nutriționist Mihaela Bilic, trage un semnal de alarmă la adresa românilor care își administrează singuri vitaminele C și D pentru a combate gripa și COVID-19. Faptul că toți am auzit de beneficiile acestor minunate vitamine pentru sistemul imunitar, ne-a determinat să le consumăm în exces în această perioadă.
„(…) Organismul nu poate sintetiza vitamina C, nu avem rezerve de vitamina C și atunci suntem dependenți de aportul alimentar”, a declarat medicul nutriționist.
“Vitamina C este o vitamină hidrosolubilă, se dizolvă în apă. Organismul nu o poate sintetiza, nu avem rezerve de vitamina C și atunci suntem dependenți de aportul alimentar.
Pentru că este hidrosolubilă și extrem de fragile, trebuie știut că vitamina C se deteriorează, la 48 de ore scade la jumătate în fructe și legume, deci este destul de greu să ne acoperim necesarul de vitamina C în această perioadă când avem nevoie de cantități mari”, a dezvălui Mihaela Bilic.
„Din cauza aceasta, eu aș recomanda suplimentele cu vitamina C și pe principiul că și dacă luăm mai multă, ea se elimină prin rinichi, deci nu este niciun fel de risc. Și atunci, un pic de supliment de vitamina C ne aduce această substanță antioxidantă, cea mai puternică din natură, fără caloriile pe care altfel ar trebui să le consumăm.
Vitamina C, la dozele de care avem nevoie zilnic, ar presupune nu cinci porții, ci cinci kilograme de fructe și legume proaspăt culese”, a explicat Mihaela Bilic.
Spre deosebire de vitamina C, vitamina D este liposolubilă și se dizolvă în organism, iar mai apoi este absorbitî în grăsime. Un cosum excesiv de vitamina D poate duce la o cantitate ridicată de calciu, rezultând un risc de calculi renali.
„În schimb, la capitolul vitamina D, atenție mare la suplimente, pentru că nu numai că pot deregla nivelul vitaminei D în organism, dar vitamina D este foarte strâns legată de nivelul calciului, de activitatea hormonală și mai ales de parathormon.
Cel din urmă este un hormon sintetizat de paratiroide, și atunci, în momentul în care noi aducem din exterior cantități mari de vitamina D, automat paratiroidele se opresc din sinteză, s-ar putea să ne trezim cu un nivel de calciu ridicat în sânge și cu risc de calculi renali sporit și atunci, toate aceste lucruri, fără o indicație a unui medic, fără un nivel al vitaminei D în organism detectat de niște analize, pot să facă mai mult rău decât bine”, a explicat medicul nutriționist.
Guvernul României a suplimentat bugetul programului "Masă sănătoasă în școli" cu peste 9 milioane de…
Robert F. Kennedy Jr., care va coordona portofoliul de sănătate publică în administrația președintelui ales…
Între 11 și 17 noiembrie, prima scena lirică a capitalei și a României continuă să…
Geoff Capes, fostul campion la concursul World's Strongest Man și o figură notabilă în sportul…
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că, la data de 31 octombrie, în Registrul electoral…
Tribunalul Timiș a decis miercuri condamnarea chirurgului Marinică Gașpar, fostul șef al Secției de Chirurgie…