Din cuprinsul articolului
Vitamina C este un nutrient esențial care trebuie consumat în mod regulat pentru a preveni deficiența.
Deși deficiența este relativ rară în țările dezvoltate din cauza disponibilității produselor proaspete și a adăugării de vitamina C la anumite alimente și suplimente, aceasta afectează în continuare aproximativ 7% dintre adulții din SUA .
Cei mai frecventi factori de risc pentru deficitul de vitamina C sunt alimentația necorespunzătoare, alcoolismul, anorexia, bolile mintale severe, fumatul și dializa.
În timp ce simptomele deficienței severe de vitamina C pot dura luni pentru a se dezvolta, există câteva semne subtile la care trebuie să fiți atenți. Nutriționista Mihaela Bilic explică într-o postare pe rețelele sociale semnale la care să fim atenți.
„Vitamina C este cea mai puternică substanță antioxidantă din natură ea ne împiedică îmbătrânirea și îmbolnăvirea. Organismul nu poate sintetiza vitamina C și nici rezerve nu poate face, așa că suntem obligați să o aducem din alimentație.
Găsim vitamina C doar în fructe și legume. Important de știut: vitamina C este o substanță care oxidează rapid, temperatura crescută, prezența aerului și depozitarea pe termen lung o distrug. Prin urmare alimentația nu reușește să acopere nevoile zilnice ale organismului.
1.Senzație de oboseală cu lipsă de energie și tulburări de concentrare.
2.Imunitate scăzută și îmbolnăvi repetate, nivelul de vitamina C este direct proporțional cu rezistența la boli.
3.Lipsa de apetit este tot un semn al carenței de vitamina C. Și fără poftă de mâncare se accentuează și mai tare oboseala și lipsa de energie. 4.Apare stare de slăbiciune și chiar pierdere de greutate pe cîntar.
5.Dureri articulare cu inflamație și risc de entorse, pentru că vitamina C este implicată direct în sinteza colagenului și funcționarea optimă a articulațiilor.
6.Pielea uscată trădează și ea lipsa de vitamina C, necesară hidratării și supleței tegumentului.
7.Cicatrizare lentă și defectuoasă a rănilor? Tot de vitamina C e nevoie!
8.Nici sistemul nervos nu funcționează corect fără vitamina C, apare nervozitatea și iritabilitatea
9.Sângerarea mucoaselor la nivelul nasului și gingiilor este un semn sigur de carență în vitamina C, lipsa ei fragilizează vasele de sînge.
10.Pe lângă multiplele roluri în organism, vitamina C participă la absorția fierului. Un nivel scăzut de vitamina C crește riscul de anemie și scade aportul de oxigen la nivelul tuturor celulelor.
De reținut: în sezonul rece și în perioadele cu epidemii de gripă/răceală este recomandat să apelăm chiar la suplimente cu vitamina C, pentru o funcționare a organismului la cote maxime!”, a explicat nutriționista Mihaela Bilic.
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…