Categories: Expertul zilei

Mihaela Bilic: ”Aceasta e porția corectă de carne. Nici mai mult, nici mai puțin”

Din cuprinsul articolului

Dr. Mihaela Bilic, nutriționistul cel mai deschis publicului care oferă zilnic sfaturi gratuite oamenilor care o urmăresc pe Facebook și Instagram a scris, de data aceasta, și despre carne.

Care este porția corectă, câtă carne este bine să consumăm, pentru a aduce organismului necesarul de care are nevoie, dar și pentru a nu face exces, știm deja că excesele ne dăunează pe termen lung și vin la pachet cu o serie de boli. Așadar le prevenim, cunoscând porția corectă. Iată ce a scris Mihaela Bilic pe Instagram:

Carnea este un aliment de bază

„Când vine vorba de mezeluri, trebuie să le considerăm un fel de „super-carne” deoarece în ele se concentrează nu doar gustul, ci și proteinele, grăsimea, adică implicit caloriile. Ăsta e motivul pentru care consumăm mezeluri mai rar și în cantitate mai mică.

Carnea este un aliment de bază, iar consumul de carne poate fi de 450-500g/săpt.- porția corectă este de 120-150g (cât un pachet de cărți de joc). Mezelurile în schimb sunt produse facultative, le mâncăm din când în când pentru plăcerea gustului, iar porția corectă este la jumătate, adică 50-70g.

Mezelurile sunt și ele de mai multe tipuri: după temperatura la care se prepară, sunt crud-uscate sau fierte/afumate; după structură există produse care păstrează forma cărnii (de ex. prosciutto, jambon, cotlet) și produse tocate (salamuri, cremvurști). Pieptul de rață afumat putem să-încadrăm la categoria mezeluri premium, nu suferă alt proces de transformare decât fierberea. Însă produsul care rezultă e gustos și fraged și poate fi savurat ca o delicatesă: tăiat în felii subțiri și pus peste o salată, făcut sandviș cu un pic de muștar sau dulceață de ceapă, folosit ca „topping” pentru salată orientală sau legume gratinate.

Un lucru mai are fabulos pieptul de rață afumat: stratul de grăsime care, chiar dacă nu-l consumați ca atare, merită folosit la prăjit. Orice produs, de la ouă ochiuri, legume trase la tigaie sau cartofi prăjiți în untură de rață va fi înnobilat de așa o asociere, mai ales că este vorba de o grăsime stabilă la încălzire și mai puțin saturată față de alte grăsimi animale”, a scris Mihaela Bilic pe contul de Instagram.

Recent Posts

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

20 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

50 de minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

o oră ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

3 ore ago

Citeste si: