Din cuprinsul articolului
Unul dintre cei mai răspândiți îndulcitori artificiali din lume va fi declarat luna viitoare drept posibil cancerigen de către un important organism de sănătate la nivel mondial, potrivit a două surse care au cunoștință de acest proces, ceea ce îl va pune în opoziție cu industria alimentară și cu autoritățile de reglementare.
Aspartamul, utilizat în produse de la sucurile dietetice Coca-Cola la guma de mestecat Extra de la Mars și unele băuturi, va fi catalogat în iulie ca fiind „posibil cancerigen pentru oameni” pentru prima dată de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), divizia de cercetare a cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au declarat sursele pentru Reuters.
Mihaela Bilic, medic nutriționist, a abordat subiectul pe pagina sa de socializare și concluzionează că grăsimea îmbolnăvește, nu aspartamul!
“Ce să înțelegem din recomandarea OMS legată de îndulcitori?!?!
La fiecare început de vară mai vine câte o știre bombă cu privire la îndulcitorii de sinteză și riscurile lor pentru sănătate. Încă de acum 10 ani auzim povestea că aspartamul face cancer, lucru care nu este demonstrat de niciun studiu științific. Dar acuzațiile rămân în presă, iar consumatorii sunt speriați…exact ceea ce-și dorește industria zahărului!
Beneficiile îndulcitorilor sunt incontestabile, chiar dacă sunt mai puțin promovate în mass-media: băuturile cu îndulcitori au 0 calorii, taie pofta de dulce și reduc apetitul pentru mâncare!
Consumul de îndulcitori ajută dacă vreți să faceți un Detox de zahăr, dacă sunteți la cură de slăbire sau aveți diabet. Fără niciun risc, cu condiția să nu consumați mai mult de 600 kg produse cu îndulcitori/zi.
Grăsimea îmbolnăvește, nu aspartamul!
Acum haideți să descifrăm ce a spus mai exact Organizația Mondială a Sănătății referitor la îndulcitori. Și, ca să fiu mai exactă, am să citez direct din comunicat: “utilizarea îndulcitorilor de sinteză nu aduce niciun avantaj pe termen lung în materie de slăbit (reducerea țesutului adipos) la adulți și copii. Folosirea pe termen lung a acestor înlocuitori de zahăr poate avea efecte nedorite potențiale, cum ar fi riscul crescut de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare la adulți.”
Să traducem: observațiile sunt culese din Statele Unite, unde majoritatea populației suferă de obezitate gravă și consumă în cantități exagerate alimente light. Ori înafară de băuturile răcoritoare cu îndulcitori, restul produselor light au calorii…și nu puține! Deci OMS spune că îndulcitorii nu sunt o soluție și un tratament pentru obezitate. Ceea ce nu e nicio surpriză!!!
Însă de aici până la a spune că îndulcitori sunt periculoși pentru sănătatea e cale lungă! Nu din cauza îndulcitorilor fac oamenii diabet și boli cardiovasculare, ci din cauza obezității și a kilogramelor în plus.
Ce nu a spus studiul? Că nu avem o soluție pentru obezitate. Cu sau fără produse cu îndulcitori, trebuie să faci foame ani la rând ca să scapi de obezitatea morbidă…slabe șanse. Dar culmea, odată cu slăbitul dispare și riscul de diabet și riscul de boli cardiovasculare. Așa că puneți-vă pe slăbit prin ce metode vreți voi și cu ce produse considerați că vă ajută, inclusiv cu îndulcitori. Iar când atingeți statutul de normo-ponderal, vă garantez că veți fi sănătoși. Grăsimea îmbolnăvește, nu aspartamul!”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.