Migrene, dureri de cap: Care este rolul alimentelor? Ce ar trebui să alegem sau să evităm atunci când avem dureri de cap?

Migrene, dureri de cap: Care este rolul alimentelor? Dieta este unul dintre factorii care joacă un rol important în apariția, intensitatea și frecvența migrenelor. Ce alimente ar trebui să alegem sau să evităm atunci când suntem predispuși la dureri de cap?

Ciocolata, zahărul… pot anumite alimente să favorizeze sau să provoace migrene? Care este rolul alimentelor?

Multă vreme s-a crezut că anumite alimente ar putea favoriza apariția migrenelor”, spune profesorul Margaret Slavin, cercetător în domeniul nutriției. Dar noi cercetări arată că această convingere este îndoielnică.

Studiile estimează că un aliment provoacă un atac în mai puțin de 10% din cazuri.

Lista alimentelor incriminate este largă, diversă și variază de la o persoană la alta:

  • ciocolata
  • usturoiul
  • ceapa
  • citricele
  • mezelurile
  • peștele afumat etc.

Și, în ceea ce privește aditivii și alte molecule, histamina (ton, roșii etc.), glutamatul (mâncăruri chinezești etc.), nitriții (mezeluri etc.) și aspartamul în doze mari (sucuri dietetice, produse îndulcite cu conținut scăzut de grăsimi etc.), din nou cu un nivel insuficient de dovezi și disparități individuale majore.

Potrivit cercetărilor, înainte de atacuri, pot exista variații ale apetitului și mai ales ale apetitului pentru anumite alimente”, subliniază profesorul neurolog Xavier Moisset. Prin urmare, ar fi mai degrabă premisa crizei care încurajează consumul de ciocolată, de exemplu, decât ciocolata care declanșează criza.

Având în vedere datele existente, experții recomandă să nu se pună presiune pe sine la masă sau să se evite un anumit aliment despre care s-a spus că declanșează crizele – stresul generat este un factor declanșator dovedit al migrenei – ci mai degrabă să se identifice alimentele (sau nutrienții) potențial vinovate.

„O mare parte a cercetării analizează acum ce tipare alimentare generale – mai degrabă decât alimente specifice – ar putea influența durerile de cap”, spune profesorul Slavin.

Ar putea fi din cauza sensibilităților și intoleranțelor personale?

Nu există nicio dovadă în acest sens și nu există suficiente dovezi științifice care să arate o legătură între o intoleranță – de exemplu la lapte sau la ciuperci – și apariția durerilor de cap.

Testele de intoleranță alimentară oferite de nenumărate laboratoare (la prețuri ridicate – până la 500 de euro – și care nu sunt rambursate) nu au nicio fiabilitate și este chiar frecvent ca aceeași persoană să descopere intoleranțe diferite de la o analiză la alta.

Cu toate acestea, existența unei legături între creier și intestin a fost stabilită în prezent și, potrivit profesorului Slavin, „un procent mai mare de migrene este observat la persoanele cu boală celiacă (intoleranță la gluten) decât în populația generală.

Deshidratarea, cafeaua, alcoolul… ce poate provoca migrene?

S-a demonstrat în mod clar că deshidratarea este un factor important în declanșarea migrenelor. Creierul este alcătuit în esență din apă. Această apă și substanțele pe care le transportă (electroliții) sunt esențiale pentru funcționarea sa”, explică profesorul Moisset.

Deshidratarea sensibilizează meningele și favorizează declanșarea convulsiilor. Prin urmare, este esențial să beți suficient (cel puțin 1,5 litri de apă pe zi) și în mod regulat.

Cafeaua favorizează migrenele?

Acțiunea cafelei este ambivalentă. Atunci când durerea este legată de o dilatare a vaselor de sânge din creier și/sau de tensiunea musculară, cofeina tinde să o amelioreze datorită efectului său vasoconstrictor.

Pe de altă parte, consumată în cantități mari (mai mult de 3 până la 5 căni pe zi) sau la persoanele hipersensibile la cofeină, poate declanșa crize sau le poate accentua prin efectul de excitabilitate neuronală și prin acțiunea diuretică. Apariția durerilor de cap este, de asemenea, frecventă dacă se renunță la consumul de cofeină dacă se bea mult. „Idealul este de a observa efectele sale la nivel individual pentru a face cea mai bună adaptare posibilă”, recomandă profesorul Moisset.

Alcoolul: un factor al durerilor de cap?

Alcoolul (în special vinul roșu și berea, conform studiilor) este un factor care favorizează durerile de cap: favorizează deshidratarea, are un efect vasodilatator și duce la eliberarea unei substanțe toxice (acetaldehida), care poate declanșa durerea. Sulfiții, un conservant care se găsește în vinuri – în special în vinurile albe – pot declanșa dureri de cap la cei care nu îi tolerează.

Recent Posts

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

7 minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

37 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

o oră ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

12 ore ago

Citeste si: