Sari la conținut

Tot ce trebuie să știi despre migrenă. Neurolog: E o durere de cap care nu se vindecă dar poate fi ținută sub control

Dureri de cap
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce cauzează durerea de cap sau migrena

Migrena tratament. Migrena este o durere de cap primară care afectează până la 12% din populație, mai frecvent femeile, în decada a III-a de vârstă. Este o cauza importantă de dizabilitate, ce impune de cele mai multe ori prezentarea la medic.

Când o durere de cap este definită ca migrenă, care sunt tipurile de migrene, ce factori declanșatori sunt incriminați și ce soluții terapeutice există astăzi în controlul acestor dureri invalidante și recurente, la toate aceste ȋntrebări răspunde medicul specialist neurolog, Dr. Irina Paraschiv Orban, care explică pentru Doctorul Zilei. 

Migrena are anumite caracteristici ce o pot deosebi cu ușurință de celelalte tipuri de dureri de cap. De obicei, este o durere cu hemicranie, adică pe jumătate de cap, fie pe o parte, fie pe cealaltă, cu caracter pulsatil, cu intensitate care crește treptat și cu fenomene însoțitoare, precum fotofobie (ne deranjează lumina), fonofobie (ne deranjează zgomotul), greață și vărsături. Are o durata care este de ordinul orelor și chiar zilelor. Uneori, migrena este asociată cu un fenomen tranzitor numit aură, care survine fie înaintea durerii sau în timpul ei, care poate fi sub formă unei senzații vizuale, precum un zigzag strălucitor sau din contra, ca o întunecare a câmpului vizual, cu apariție progresivă și cu durata până într-o oră. Aura poate fi, de asemenea, sub forma unei tulburări de sensibilitate, precum amorțeală pe jumătate de corp sau mai rar, sub forma unei scăderi de forță musculară pe jumătate de corp.”

Migrena se poate împărți în mai multe subtipuri:

În funcție de prezența aurei, se poate împărți în: migrenă comună (fără aură), care reprezintă 75% din cazuri și migrenă cu aură.

În funcție de tipul aurei, migrenele se pot împărți în: migrenă retiniană (asociată cu scădere de vedere), migrenă bazilară (asociată cu vertij, vedere dublă), sau migrenă hemiplegică (asociată cu scădere de forță pe o parte a corpului).

În funcție de frecvența episoadelor, poate fi episodică sau cronică (atunci când survine mai mult de 15 zile/lună, timp de cel puțin 3 luni).

1 din 4 persoane prezintă simptome temporare, precum aura. Mai există și alte simptome care însoțesc migrena?

Aura survine la aproximativ 25% dintre pacienții cu migrenă. Însă migrena, fie că este asociată cu aura sau nu, este însoțită în mod caracteristic, de greață, vărsătură, fotofobie, fonofobie, osmofobie (aversiune la apă) sau sensibilitate cutanată importantă la nivelul scalpului, preferențial pe partea cu durerea. În general, pentru a calma durerea, pacientul preferă să stea în repaus, în liniște și la întuneric, întrucât mișcarea, lumina și zgomotul tind să agraveze durerea. De asemenea, pacientul nu reușește să mănânce sau să bea apă, din cauza riscului de vărsătură.

Care sunt cauzele migrenei și care sunt factorii de risc?

Se consideră că există o componentă genetică incriminată în apariția migrenei, fapt pentru care pledează și argumentul că într-o familie sunt de obicei mai mulți membri afectați de migrenă. Sunt documentați, de asemenea, factori ce se consideră că favorizează survenirea migrenei, precum stresul emoțional, factorii hormonali (perioada menstruală), hidratarea și alimentarea inadecvată, consumul de alcool, lipsa somnului precum și somnul în exces sau expunerea la stimuli luminoși.

Migrena tratament. Cum se abordează pacienții cu migrene

Dr. Irina Paraschiv Orban: În prima instanța, când un pacient se prezintă la medic pentru durere de cap trebuie stabilită necesitatea efectuării unei imagistici cerebrale, precum IRM sau CT cerebral. Acest lucru este important, întrucât uneori o durere de cap care este secundară unei formațiuni tumorale, meningitei sau hipertensiunii intracraniene, poate mima o migrenă.

Odată ce se stabilește diagnosticul de migrenă, se instituie tratamentul specific. Medicul neurolog explică ȋn ce constă tratamentul:

  1. Tratament de atac, care presupune tratarea episodului acut de durere de cap atunci când acesta este intens, cu mențiunea ca acest tratament să nu se administreze regulat mai mult de jumătate de lună, acest lucru putând să genereze o durere de “abuz medicamentos”, ceea ce este de nedorit. Tratamentul de atac poate fi constituit de antialgice precum paracetamol sau antiinflamatoare nesteroidiene, precum aspirina, nurofen etc. Un medicament care se consideră de elecție ca tratament de atac în migrenă, responsivitatea la el constituind un test terapeutic pentru migrenă, este sumatriptanul.
  2. Tratament de prevenție, care presupune un tratament de fond care se administrează zilnic.  Acesta nu vindecă migrena, însă asigură o frecvenţă și o intensitate mai scăzută a episoadelor de migrenă. Acest tratament se impune doar dacă avem de-a face cu migrene frecvente. Nu îl aplicăm dacă avem 2 episoade de migrenă pe lună. Dacă însă sunt mai mult de 4 episoade pe luna cu durata de cel puțin 12 ore, se consideră pertinentă inițierea tratamentului, pentru că este evident că migrena afectează calitatea vieții pacientului.

Tratamentele de fond pentru migrene sunt medicamente care sunt prescrise și pentru alte afecțiuni. De exemplu, tratamentul de primă intenție este tratament antihipertensiv betablocant, medicament prescris în cardiologie, cu potențial să scadă tensiunea sau pulsul, însă care s-a dovedit foarte eficient în prevenirea episoadelor de migrenă. Alte medicamente eficiente pentru migrenă sunt medicamente antidepresive sau antiepileptice. Noi atenţionăm pacienții că, deși pe prospectul medicației scrie că un anumit medicament este pentru epilepsie, depresie sau cu viză cardiologică, acest tratament este eficient și pentru durerea de cap. Nu trebuie să se descurajeze văzând acest lucru.”  Dr. Irina Paraschiv Orban

Migrena tratament. Noi metode de tratament al migrenelor: 

Există tratamente preventive relativ noi, respectiv tratamentele cu anticorpi monoclonali numiți antagoniști de peptide asociate genei calcitoninei, care acționează asupra mecanismului de transmitere a durerii și asupra vasodilataţiei asociate. Cu toate acestea, având în vedere faptul că sunt relativ noi și nu beneficiază de studii îndelungate și costul ridicat, ele sunt rezervate cazurilor de migrenă dizabilitantă neresponsivă la tratamente de prima linie sau la care nu se pot administra tratamentele de prima linie.

Migrena tratament. Medicamentele prescrise în migrenă pot da dependență?

Migrena tratament. În principiu, nu. Tratamentele de fond nu dau dependență. Sunt medicamente cu viză cardiologică, antidepresive sau antiepileptice. Este o discuție cu tratamentele de atac, antialgicele, care dacă sunt luate pe termen lung, dau acel efect paradoxal, dureri de cap prin abuz medicamentos. Se consideră că acest efect are anumite similitudini cu conceptul de dependență.

Când se socotește că o durere de cap are nevoie de o investigare mai amănunțită:

Situațiile în care se impune efectuarea unui IRM sau CT cerebral sunt: cefaleea nou instalată (o durere nouă, care este frecventă, fără istoric anterior de durere) sau de intensitate foarte crescută, cefaleea cunoscută care își schimbă tiparul (localizarea, frecvența de survenire sau severitatea), asocierea simptomelor sau semnelor neurologice (precum somnolență, redoare de ceafă, deficit motor etc) sau responsivitatea scăzută la tratamentul de durere.

Sunt de asemenea, câteva tipuri de dureri de cap care pot orienta destul de rapid asupra diagnosticului. O durere de cap care survine sau se agravează semnificativ când stăm în picioare și se ameliorează când ne întindem, poate sugera prezența unei hipotensiuni intracraniene. O durere care are o intensitate foarte crescută brusc, fiind cea mai importantă durere din viața respectivei persoane, poate sugera prezența unei afecțiuni amenințătoare de viață, hemoragia subarahnoidiană.

Sunt câteva situații când este esențial consultul neurochirurgical!

  Când durerea de cap este asociată de un traumatism cranian este nevoie de consult neurochirurgical, pentru că poate ascunde un hematom subdural sau o hemoragie subarahnoidiană. Este important, mai ales atunci când acest traumatism se însoțește și de alte semne neurologice, precum somnolență, scădere de forță musculară, afectarea limbajului etc.

  Când avem de-a face cu durerea care survine la poziția în picioare, suspectăm diagnosticul de hipotensiune intracraniană. Această patologie poate fi corectată cu ușurință prin efectuarea unei intervenții minim invazive de către medicul neurochirurg numit blood patch.

  Bineînțeles, în situațiile în care se efectuează IRM cerebral, care evidențiază sângerare (hematom subdural, hemoragie subrahnoidiană secundară unui anevrism arterial) sau formațiune tumorală cu presiune intracraniană crescută.

În declanșarea migrenelor se vorbește despre diverși triggeri, nu numai fizici, dar și emoționali sau de mediu. Stresul și emoțiile sunt implicate în migrene?

S-a observat că stresul este un factor favorizant atât pentru migrene, cât și pentru celelalte tipuri de dureri de cap. Nu se cunosc cu certitudine mecanismele, însă s-a observat statistic o frecvență mai crescută a episoadelor de migrenă în perioade stresante.

Unii pacienți țin jurnale de migrenă. Este o metodă de prevenție a factorilor de risc?

Jurnalul de migrenă este o metodă bună de prevenție, în sensul în care pacienții care țin jurnale pot trage anumite concluzii legate de factorii declanșatori sau agravanţi ce ar putea fi incriminaţi în apariția durerii și în felul acesta ar putea să încerce să ii evite. Într-un jurnal de migrenă, ar fi de notat pe de o partea factorii favorizanţi, pe de altă parte ar fi de notat caracteristicile, precum localizarea durerii, caracterul, intensitatea, durata și fenomenele însoțitoare. Este important jurnalul atât pentru pacient, cât și pentru medic. Acesta din urmă se poate ghida în adoptarea unei conduite terapeutice. Ne interesează, de asemenea, să înțelegem cât de dizabilitantă este pentru pacient această durere de cap.

Migrena tratament. Se poate trăi cu migrene toată viața?

Migrena afectează diferit oamenii. Unele persoane au aceste dureri rar, nu le afectează viața semnificativ, însă cei mai mulți au dureri care afectează calitatea vieții, ajungând uneori să fie dizabilitante și împiedicând prezentarea la serviciu. Din acest motiv, este importantă inițierea unui tratament de fond, pentru reducerea frecvenței și intensității episoadelor. Migrena este o afecțiune care nu se vindecă, însă pe care o putem controla cu tratamentele actuale.

Un caz de migrenă pe care Dr. Irina Paraschiv Orban l-ar aminti ca fiind unul excepțional:

“Au fost mai multe cazuri interesante de-a lungul timpului, atât cazuri de aură de migrenă în absența durerii de cap, precum și cazuri în care durerea de cap se asocia cu fenomene neurologice, precum paralizia pe jumătate de corp.”conchide medicul.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel