Sari la conținut

Neurolog: ”Tumorile pe creier și meningita pot mima o migrenă!” Ce investigații sunt necesare pentru durerile de cap

Dureri de cap
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce cauzează durerea de cap sau migrena

Din cuprinsul articolului

Migrena este o durere de cap primară care afectează până la 12% din populație, mai frecvent femeile, în decada a treia a de vârstă. Este o cauza importantă de dizabilitate, ce impune de cele mai multe ori prezentarea la medic.

Când o durere de cap este definită ca migrenă, care sunt tipurile de migrene, ce factori declanșatori sunt incriminați și ce soluții terapeutice există astăzi în controlul acestor dureri invalidante și recurente, la toate aceste ȋntrebări răspunde medicul specialist neurolog, Dr. Irina Paraschiv Orban, care explică pentru Doctorul Zilei.

Migrena: Investigații și tratament

Dr. Irina Paraschiv Orban: În prima instanța, când un pacient se prezintă la medic pentru durere de cap trebuie stabilită necesitatea efectuării unei imagistici cerebrale, precum IRM sau CT cerebral. Acest lucru este important, întrucât uneori o durere de cap care este secundară unei formațiuni tumorale, meningitei sau hipertensiunii intracraniene, poate mima o migrenă.

Odată ce se stabilește diagnosticul de migrenă, se instituie tratamentul specific. Medicul neurolog explică ȋn ce constă tratamentul:

  1. Tratament de atac, care presupune tratarea episodului acut de durere de cap atunci când acesta este intens, cu mențiunea ca acest tratament să nu se administreze regulat mai mult de jumătate de lună, acest lucru putând să genereze o durere de “abuz medicamentos”, ceea ce este de nedorit. Tratamentul de atac poate fi constituit de antialgice precum paracetamol sau antiinflamatoare nesteroidiene, precum aspirina, nurofen etc. Un medicament care se consideră de elecție ca tratament de atac în migrenă, responsivitatea la el constituind un test terapeutic pentru migrenă, este sumatriptanul.
  2. Tratament de prevenție, care presupune un tratament de fond care se administrează zilnic.  Acesta nu vindecă migrena, însă asigură o frecvenţă și o intensitate mai scăzută a episoadelor de migrenă. Acest tratament se impune doar dacă avem de-a face cu migrene frecvente. Nu îl aplicăm dacă avem 2 episoade de migrenă pe lună. Dacă însă sunt mai mult de 4 episoade pe luna cu durata de cel puțin 12 ore, se consideră pertinentă inițierea tratamentului, pentru că este evident că migrena afectează calitatea vieții pacientului.

Tratamentele de fond pentru migrene sunt medicamente care sunt prescrise și pentru alte afecțiuni. De exemplu, tratamentul de primă intenție este tratament antihipertensiv betablocant, medicament prescris în cardiologie, cu potențial să scadă tensiunea sau pulsul, însă care s-a dovedit foarte eficient în prevenirea episoadelor de migrenă. Alte medicamente eficiente pentru migrenă sunt medicamente antidepresive sau antiepileptice. Noi atenţionăm pacienții că, deși pe prospectul medicației scrie că un anumit medicament este pentru epilepsie, depresie sau cu viză cardiologică, acest tratament este eficient și pentru durerea de cap. Nu trebuie să se descurajeze văzând acest lucru.”  Dr. Irina Paraschiv Orban.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel