Din cuprinsul articolului
Migrenă este o durere de cap moderată sau severă care se manifestă de obicei printr-o durere pulsatilă simțită doar într-o singură parte a capului. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, această durere de cap este prevalența în rândul persoanelor cu vârstă cuprinsă între 35 – 45 de ani, chiar dacă își poate avea debutul în timpul pubertății.
Migrena. Afecțiune neurovasculară sau o simplă durere de cap? Ultimele studii sunt ÎNGRIJORĂTOARE
Chiar dacă această afecțiune este foarte des întâlnită, afectând peste un miliard de persoane la nivel global, cauzele exacte care duc la apariția migrenei nu sunt știute. Cu toate acestea, migrenă este considerată o tulburare neurovasculara care poate avea mecanisme declanșatoare atât la nivelul creierului cât și la nivelul vaselor de sânge cerebrale.
Pentru a obține mai multe informații referitoare la acest subiect, cercetătorii au creat o baza uriașă de date genetice și au efectuat o asociere a genomurilor pentru a găși variații genetice care sunt mai des întâlnite atât în acele două subtipuri cât și în fiecare subtip individual.
Rezultatele susțin că migrenă este o afecțiune neurovasculară
Rezultatele analizelor au arătat că cele două subtipuri ale migrenei au atât factori specifici cât și factori comuni, cercetătorii menționând trei variații care apar specific în cazul migrenei cu aura și două care apar specific în cazul migrenei fără aura.
Conform cercetătorului, Heidi Hautakangas din cadrul Institutului de Medicină Moleculară din Finlanda, migrenă apare atât din cauza factorilor genetici neuronali cât și a celor vasculari.
„Pe lângă descoperirea a noi regiuni care pot crește riscul de apariție a migrenei, studiul nostru oferă și prima oportunitate semnificativă de a evalua componentele genetice distincte ale celor subtipuri principale de migrenă.”
Mai mult decât atât, rezultatele obținute susțin ideea că migrenă apare atât din cauza factorilor genetici neuronali cât și a celor vasculari, crescând astfel credibilitatea clasificării migrenei că o afecțiune neurovasculara, potivit despre-medicina.com.
Studiul a fost creat prin efortul comun depus de către grupurile de cercetători din Australia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Islanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.