Este unul dintre cele mai vechi alimente de pe Pământ, cu proprietăți miraculoase. Produsul putem spune că atinge perfecțiunea, în cele mai multe dintre cazuri.
Mierea de albine este unul dintre alimentele complete, de aceea avem datoria să păstrăm un mediu propice albinelor, creatoarele miraculosului produs.
La solicitarea APC, nutriționistul Dumitru Bălan a vorbit despre calitățile uimitoare ale mierii.
Iată că a venit timpul să analizăm unul dintre cele mai vechi alimente pe care natura ni l-a pus la dispoziție, acesta fiind oferit zeilor încă de pe vremea egiptenilor.
În esență, vorbim despre mierea cea de toate zilele, folosită de greci și de romani ca un remediu natural în vindecarea rănilor, dar și în febre sau în tratarea problemelor digestive.
Din punct de vedere nutrițional, o lingură mare de miere cântărește aproximativ 20 grame și conține 64 calorii și 17 grame de zahăr, incluzând fructoză, glucoză, maltoză și sucroză.
Astfel, mierea nu conține fibre, grăsimi sau proteine, având o cantitate modestă de vitamine și minerale. În schimb, abundă în antioxidanți care amână și previn degradarea celulară în timp, cauzată în special de efectele radicalilor liberi.
În fond, cu cât mierea este mai închisă la culoare, cu atât mai mulți antioxidanți conține, iar studiile au demonstrat ca un nivel optim de antioxidanți este asociat cu reducerea tensiunii arteriale.
Referindu-mă la acest aspect, mierea de hrișcă a produs o creștere a nivelului antioxidanților în sânge în două studii efectuate, dovedind încă o dată potențialul terapeutic al acesteia, spune nutriționistul Dumitru Bălan.
Nu trebuie să uităm că prezența antioxidanților în organism a fost asociată cu reducerea infarcturilor și a atacurilor cerebrale, dar și a cancerelor. Deseori mi s-a pus întrebarea legată de riscurile consumului de miere în rândul persoanelor diabetice și studiind majoritatea articolelor efectuate în această zonă, am înțeles că nu există în prezent un consens științific care să propulseze mierea în categoria alimentelor sigure pentru un pacient suferind de diabet, însă trebuie să știi că mierea este mult mai sănătoasă decât zahărul, dacă ne raportăm strict la nivelul glicemiei induse de ingestia acestui aliment.
Spre exemplu, în mai multe studii științifice, consumul de miere a contribuit în final la reducerea anumitor factori de risc care ajung în timp să declanșeze afecțiunile cardiovasculare, întâlnite frecvent în rândul pacienților suferinzi de diabet tip 2.
În aceste studii, consumul de miere a redus colesterolul rău (LDL), trigliceridele și inflamația, în timp ce a crescut colesterolul bun (HDL), reducând incidența problemelor cardiovasculare. Totuși, cercetătorii recomandă un consum moderat de miere, pentru a preveni creșterile bruște ale glicemiei în rândul diabeticilor, ne spune specialistul.
De asemenea, cercetătorii au analizat 26 studii referitoare la potențialul terapeutic al mierii în tratarea arsurilor și a rănilor infectate care au apărut după intervențiile chirurgicale. Într-un studiu, aplicarea topică a mierii a generat o rată de vindecare a rănilor în rândul a 43% dintre pacienți, iar într-un alt studiu a avut o rată de succes în aprox. 97% dintre pacienții suferinzi de neuropatie diabetică, aceasta fiind o complicație gravă a diabetului zaharat ce afectează sistemul nervos periferic și care duce de foarte multe ori la amputație.
Când vezi asemenea rezultate, nu ai cum să nu crezi în potențialul terapeutic al mierii, având nenumărate proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare, acest super-aliment dovedindu-și eficiența și în unele afecțiuni ale pielii cum ar fi psoriazisul sau herpesul, însă trebuie să te informez că medicii din acele spitale au folosit o miere sterilizată. Iar cum ne aflăm în plin sezon al virozelor respiratorii, este important de menționat că mierea vine la pachet cu multe proprietăți antimicrobiene care pot duce în final la reducerea medicației convenționale prescrise în aceste afecțiuni.
Spre exemplu, tusea este o problemă întâlnită deseori la copii, atunci când se confruntă cu infecțiile tractului respirator, acestea afectând foarte mult somnul și calitatea vieții celor suferinzi, dar și a părinților. În plus, siropurile de tuse care se prescriu în mod frecvent de către medici nu sunt întotdeauna eficiente și sigure, putând genera și reacțiile adverse menționate în prospect.
În cazul de față, mă gândesc la faimosul siropel de tuse Eurespal care a fost retras de pe piața noastră la începutul acestui an, pe motiv că „substanța activă, fenspirida, poate provoca aritmii cardiace”. Nu vreau să mă gândesc la numărul situațiilor în care acest siropel a fost prescris de către medici, de aceea mă voi concentra pe latura terapeutică a mierii, regăsind studii care au concluzionat că a fost mai eficientă decât siropurile clasice de tuse.
Studiul „A comparison of the effect of honey, dextromethorphan, and diphenhydramine on nightly cough and sleep quality in children and their parents” publicat în anul 2010 de către departamentul de pediatrie al Universității de Științe Medicale Shahid Sadoughi din Iran, a concluzionat că administrarea unei doze de 2,5 ml de miere înainte de somn a avut un efect mai bun decât siropurile de tuse care conțin dextrometorfan și difenhidramina, substanțe farmacologice regăsite deseori în siropurile convenționale.
Într-un alt studiu intitulat „Effect of honey, dextromethorphan, and no treatment on nocturnal cough and sleep quality for coughing children and their parents” publicat în anul 2007 în cadrul Universității de Stat din Pennsylvania, mierea a îmbunătățit calitatea somnului și s-a dovedit a fi mai eficientă în reducerea simptomelor tusei decât siropurile de tuse care conțin dextrometorfan, substanța activă antitusivă. Iată de ce mierea este atât de apreciată în rândul specialiștilor și părinților care o administrează, însă nu este recomandată copiilor sub vârsta de 1 an, pentru a preveni botulismul, o afecțiune gravă care poate duce în final și la paralizie.
Nu uita să îndulcești deserturile pe care le prepari în casă cu miere, fiind mult mai sănătoasă decât zahărul, dar în același timp te sfătuiesc să o consumi cu moderație, pentru a limita riscurile de creștere a glicemiei. Iar dacă ai acces la mierea crudă (raw) și biologică, atunci poți spune cu adevărat că ești un om informat. Acum îmi doresc ca și tu să crezi în puterea alimentelor sănătoase, fiindcă ești în esență ceea ce mănânci, conchide nutriționistul Dumitru Bălan, în raportul despre mierea de albine realizat pentru APC, Asociația Protecției Consumatorilor.
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…