Din cuprinsul articolului
Mierea crudă VS mierea pasteurizată. Diferențe, beneficii pentru sănătate, utilizările și posibilele riscuri.
Mulți oameni cred că mierea crudă oferă mai multe beneficii pentru sănătate decât mierea obișnuită. Este mierea crudă mai sănătoasă și care sunt diferențele?
Mierea este un lichid dulce, siropos, de culoare aurie, produs de albine. Albinele stochează mierea în stup pentru a o folosi pentru hrană și nutrienți. Mierea crudă provine direct din stup, în timp ce mierea obișnuită este supusă procesării înainte de a fi îmbuteliată.
Oamenii folosesc mierea pentru mâncare și medicamente. Inițial, oamenii ar fi folosit miere crudă, dar astăzi, cea mai mare parte a mierii de pe rafturile supermarketurilor este procesată, de obicei prin pasteurizare, care presupune încălzire intensă. Multe dintre aceste tipuri de miere procesate pot conține zaharuri adăugate.
Mierea crudă pare tulbure sau opacă deoarece conține aceste elemente în plus. Este însă sigură pentru consum.
Cu toate acestea, unii oameni cred că pasteurizarea reduce numărul de antioxidanți și nutrienți din miere.
Mierea crudă este în mod natural mai tulbure decât mierea obișnuită din cauza resturilor de fagure care sunt prea mici pentru a fi filtrate.
Mierea crudă tinde să aibă mai multe variații în culoare și textura decât mierea obișnuită. Culoarea mierii crude se poate schimba în funcție de florile polenizate de albine.
Deși nu există studii ample care au confirmat că mierea crudă este mai hrănitoare decât mierea obișnuită, unele studii mici sugerează că mierea crudă poate oferi beneficii suplimentare pentru sănătate.
Studiile arată că mierea crudă conține o varietate de ingrediente benefice.
Mierea crudă conține componente specifice care pot oferi beneficii pentru sănătate. Pasteurizarea și alte procese pot elimina sau reduce unele dintre aceste elemente, care includ:
Există o lipsă de studii controlate care să compare mierea pasteurizată și mierea crudă. Cu toate acestea, unele surse raportează că mierea pasteurizată conține puține – dacă este deloc – dintre beneficiile pentru sănătate ale mierii crude. Deoarece pasteurizarea expune mierea la temperaturi ridicate, poate distruge sau elimina proprietățile naturale ale mierii.
Mierea crudă conține polen de albine. Pasteurizarea mierii elimina polenul de albine.
Un studiu de revizuire 2015 despre beneficiile polenului de albine raportează că are:
Aceste proprietăți fac din polenul de albine un plus util la miere și pot contribui la capacitatea naturală a mierii de a vindeca rănile și de a ucide bacteriile. Polenul de albine conține, de asemenea, aminoacizi, vitaminele A și C și cantități mici de nutrienți, inclusiv calciu , magneziu și sodiu.
Această substanță asemănătoare adezivului nu numai că ajută albinele, dar unii oameni de știință cred că este sănătoasă și pentru oameni.
Un alt studiu de revizuire din 2017 raportează că propolisul de albine, găsit în mierea crudă, poate avea:
Propolisul de albine conține, de asemenea, vitamine B, vitamine C și E, magneziu, potasiu și enzime benefice.
Pasteurizarea poate distruge antioxidanții. Unii oameni cred că pasteurizarea elimină unii dintre antioxidanții sănătoși din miere.
Nu există studii oficiale despre modul în care pasteurizarea modifică nivelul de antioxidanți din miere, dar studiile arată că procesele de încălzire scad nivelul de antioxidant din alte alimente .
Mierea crudă conține flavonoide și acizi fenolici care au proprietăți antioxidante. Antioxidanții reduc stresul oxidativ din organism. Cercetările au legat stresul oxidativ de multe afecțiuni cronice de sănătate, inclusiv cancerele .
Studiile sugerează că antioxidanții din miere pot avea efecte anticancerigene împotriva diferitelor tipuri de tumori. Tipurile de antioxidanți găsite în mierea crudă variază în funcție de tipul de flori pe care albinele le-au polenizat.
Mierea obișnuită poate conține zaharuri sau aditivi:
Mierea crudă nu conține alte ingrediente decât mierea din stup.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…