Sari la conținut

Microbiomul intestinal și sănătatea mintală. Compoziția microbiomului intestinal este legată de depresie

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Microbiomul intestinal și sănătatea mintală. Depresia și sistemul intestinal par a nu avea legătură, dar de fapt au. Microbiomul intestinal are un impact asupra sănătății mintale și mai multe studii au lucrat în acest sens.

Este nevoie să înțelegem această legătură mai puțin cunoscută dintre depresie și microbiomul intestinal, deoarece incidența tulburărilor mintale a crescut. Prevalența depresiei s-a dublat și s-a triplat în mai multe țări în timpul pandemiei de COVID-19.

Există trilioane de bacterii în sistemul nostru intestinal și multe dintre acestea sunt direct legate de depresie.

Microbiomul intestinal și sănătatea mintală. Compoziția microbiomului intestinal este legată de depresie

Un studiu din 2022 publicat în revista Nature Communications a identificat asocierea a treisprezece taxoni microbieni, inclusiv genurile Eggerthella, Subdoligranulum, Coprococcus, Sellimonas, Lachnoclostridium, Hungatella, Ruminococcaceae, Lachnospiraceae, Eubacterium ventriosum și Ruminococcusgauvreauii, cu grupul de simptome Ruminococcusgauvreauii și familia de simptome Ruminococcaceae.

„Se știe că aceste bacterii sunt implicate în sinteza glutamatului, butiratului, serotoninei și acidului gamma aminobutiric (GABA), care sunt neurotransmițători cheie pentru depresie”, au explicat cercetătorii din Marea Britanie și Olanda.

Pentru studiu, cercetătorii au urmărit 2593 de indivizi profilați pentru simptome depresive și microbiomul fecal.

Eggerthella, Subdoligranulum, Coprococcus și Ruminococcaceae s-au dovedit a fi asociate cu tulburări depresive majore. Eggerthella este implicată în sinteza serotoninei și GABA, ambii neurotransmițători importanți relevanți pentru depresie.

„Nivelurile scăzute de GABA sunt legate de depresie și tulburări de dispoziție. Studiile pe animale arată că microbiota intestinală poate modifica activitatea GABA în creier prin nervul vag.

În timp ce fiecare dintre metaboliții menționați mai sus este foarte relevant pentru depresie, se știe că majoritatea sunt incapabili de a traversa bariera hemato-encefalică.

Cu toate acestea, un număr tot mai mare de studii pe animale arată că producția periferică de neurotransmițători de către microbiomul intestinal poate modifica chimia creierului și, prin urmare, poate influența starea de spirit și comportamentul”, au explicat cercetătorii.

Cum putem controla microbiomul intestinal

Un studiu Lancet din 2023 a făcut lumină asupra îmbunătățirii microbiomului intestinal pentru o mai bună sănătate mintală.

„Spre deosebire de genomul gazdei, microbiomul intestinal este dinamic, divers și capabil de modulare externă. Controlul alimentar, suplimentarea cu microorganisme vii și luarea de substanțe moleculare care sunt benefice pentru creșterea microbiotei pot manipula compoziția microbiană și funcția de a menține un echilibru sănătos în intestin”, a spus studiul cercetătorilor de la Universitatea Medicală Chongqing din China.

Iată răspunsurile la câteva întrebări frecvente din acest subiect:

  • Cum afectează microbiomul intestinal sănătatea mintală?

Intestinul și creierul sunt conectate printr-un sistem de comunicare bidirecțional cunoscut sub numele de axa intestin-creier. Această comunicare are loc prin căi neuronale, hormonale și imune. Microbiomul intestinal joacă un rol semnificativ în reglarea acestei axe.

Sunt în curs de desfășurare studii clinice care explorează utilizarea probioticelor, prebioticelor și a intervențiilor dietetice pentru a modula microbiomul intestinal ca un potențial tratament pentru depresie.

Cu toate acestea, este important ca persoanele cu depresie să caute sfaturi și tratament medical profesional, deoarece microbiomul intestinal este doar unul dintre mulți factori care contribuie la această afecțiune complexă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel