Sari la conținut

Michael Schenker, președinte al Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății: traseul pacientului cu cancer

Leucemia poate să afecteze sistemul osos.
Sursă foto: Creator: BSIP/UIG Drepturi de autor: AMELIE-BENOIST / BSIP
WBC joacă un rol esențial în funcționarea sistemului imunitar. Ei sunt responsabili de combaterea infecțiilor și a bolilor din organism. Cum afectează WBC-urile

Conf. Dr. Michael Schenker, Președintele Comisiei de Oncologie a Ministerului Sănătății, a vorbit despre Planul Național de Combatere și Control al Cancerului, în cadrul ședinței de Guvern unde s-au discutat normele de aplicare a Planului Național pentru Combaterea Cancerului.

Alexandru Rafila a declarat despre normele la Planul Naţional de combatere a Cancerului că este o ”evoluţie cât mai rapidă a accesului pacienţilor atât la măsuri de prevenţie, la detecţia precoce, la diagnostic şi la tratament şi nu în ultimul rând la paliaţie, pentru că România are, în continuare, un deficit serios în privinţa acordării serviciilor paliative, pentru cei aflaţi în boli terminale dintre care mulţi sunt pacienţi oncologici”.

El a explicat că prin ordonanţa de urgenţă adoptată de Executiv s-au deblocat banii şi permite finanţarea unor activităţi deja prevăzute în Contractul Cadru, iar în paralel au aprobat şi o hotărâre de guvern privind programele de sănătate, inclusiv cel de oncologie.

Accesul pacienților oncologici la tratament

Rafila a afirmat că este vorba de pachete de servicii sau de investiţii în domeniul oncologiei care nu fac altceva decât să uşureze accesul pacienţilor la acest tip de serviciu.

”La data de 31 iulie, Planul Naţional de Combatere a Cancerului avea ca şi termen de realizare a normelor data de 30 iunie, s-au făcut multe lucruri, respectiv servicii medicale pentru pacienţii oncologici, care se pot acorda mult mai simplu, fără bilet de trimitere, extinderea serviciilor din ambulatoriu, prin introducerea a opt servicii noi pentru pacienţii oncologici”, a spus Rafila.

Sursă: Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătăţii a mai anunţat că au elaborat noul Program de Testare Genetică, care permite accesul la terapia personalizată şi 16 medicamente noi care au indicaţii în diferitele forme de cancer. ”

Evoluţia există şi în domeniul oncologiei, iar dezvoltarea pachetelor de spitalizare de zi este esenţială, lucrul acesta, alături de accesul nebirocratic la investigaţia PET-CT, a fost deasemea realizat”, a mai spus ministrul.

Pacienții cu cancer vor beneficia de servicii de diagnostic generic și personalizat

Conf. Dr. Michael Schenker a explicat în continuare cum vor fi realizate programările în funcție de diagnosticul fiecărui pacient și a subtipului de cancer.

„În felul acesta, practicz, se va putea elabora schematizat traseul pacientului pentru fiecare din aceste localizări, din aceste tipuri și subtipuri de cancere.

De ce este important acest lucru? Pentru că în felul acesta vom putea foarte ușor să definim intervale de timp cuprinse de la evenimentele cele mai importante din viața pacientului cu cancer, de la primul simptom, de la primul consult medical, până la stabilirea diagnosticului de certitudine, confirmare a diagnosticului oncologic și, respectiv, până la inițierea terapiei specifice. Iar aceste intervale vor fi utilizate pentru evaluarea calității, pentru evaluarea performanței a acelor servicii medicale efectuate în anumite unități sanitare”.

Servicii noi pentru diagnosticul pacientului cu cancer
Sursa foto: Ministerul Sănătății

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel