Sari la conținut

„Mi-au spus că mai am de trait 7 zile!” Transplantul de celule stem, unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru cancerele de sânge

pacienta bolnava de cancer
Sursa foto: Doctorul Zilei
Pacienta cu transplant modular

„Mi-au spus că mai am de trait 7 zile!” Tristețe, frică, euforie, îndoială, neajutorare. Apoi își fac apariția fericirea și bucuria. Acestea sunt emoții ce au paralizat și blocat pentru zile, săptămâni sau chiar ani activitatea multor români care au primit în cele din urmă transplantul de celule stem.

Diagnostic crunt primit de miii de români: leucemie acută mieloidă ineligibil de transplant

Vorbim despre experiențele de viață ale pacienților care aufost diagnosticați cu leucemie și au beneficiat de transplant de celule stem hematopoietice. Vorbim despre munca unei echipe competente de medici din România care au reușit să realizeze peste 2000 de transplanturi de cellule stem hematopoietice la adulți și copii în Institutul Clinic Fundeni.

Trei din 10.000 de români sunt diagnosticați cu leucemie

Din nefericire, în fiecare an, trei din 10.000 de români primesc un diagnostic dur, cancer de sânge. În timp ce la nivel global, la fiecare jumătate de minut, o persoană află că suferă de o astfel de boală. În ultimii 22 de ani, au crescut oportunitățile de tratament, ia cel mai efficient tratament este transplantul de cellule stem hematopoietice, o șansă de vindecare pentru pacienții cu cancer de sânge.

Dr. Alina Tănase
Sursă foto: Doctorul Zilei

Cu scopul de a sprijini persoanele cu cancer de sânge și de a promova donarea de celule stem hematopoietice, Spitalul Clinic Fundeni a organizat evenimentul aniversar ”22 de ani, 2.000 de proceduri de transplant medular”.

În acest context, președintele Academiei Române, Acad. Ioan Aurel Pop, Rectorul UMF ”Carol Davila” din București, Prof.Univ.Viorel Jinga, Managerul I.C.Fundeni, Prof.Univ.Dr. Anca Coliță, Directorul Medical al I.C.Fundeni, Prof.Univ.Dr. Alina Tănase, Consilierul de stat în cadrul cancelariei primului-ministru, Conf.Univ.Dr. Carmen Orban, Președintele Asociației Române Împotriva Leucemiei(ARIL), Monica Bunaciu Curt , au vorbit despre lupta împotriva cancerelor de sânge.

pacienta diagnosticata cu leucemie
Sursa foto: Doctorul Zilei

Tratamente eficiente pentru cancer de sânge

În continuare, unul dintre tratamentele eficiente pentru acest tip de cancer râmâne transplantul de celule stem hematopoietice, o procedură utilizată pentru a înlocui măduva osoasă bolnavă cu una sănătoasă. Procedura terapeutică presupune recoltarea de cellule stem hematopoietice de la un donator compatibil.

Printre pacienții diagnosticați cu leucemie se numără și Monica, o pacientă care a avut o formă grave de leucemie. Fără speranță, fără confort, fără o șansă la viață, a căutat în câteva țări să se trateze de această boală. După multe căutări, un medic din Germania i-a spus că mai are de trait doar 7 zile.

Monica spune că medicii din România sunt deschiși către colaborări. În 2016, a creat o colaborare între medicii din România și medicii din Franța, pentru o patologie ce există doar în țările menționate. În România, sunt medici din cinci clinici care au participat la acest program. În cele din urmă, echipa de medici a reușit să ducă la bun sfârșit „un caz pierdut, în care nu mai existau șanse”.

„M-am dus în  Germania unde mi s-a spus că mai am 7 zile de trait, că trebuie să mă întorc pentru că cadavrul este mult prea scump de transportat. Am găsit un singur medic, În Italia, care a spus că poate să încerce. Este un medic care a făcut primul transplant în 1971”, spunea Monica.

În tot acest parcurs plin de frică, Monica s-a gândit de ce ea trăiește, iar alții mor. Este convinsă că, de fapt, este foarte important parcursul și lecția pe care o învață toți pacienții cu cancer.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel