Conform Centrului de Boli și Prevenție, un adult răceștie în medie de 3 sau 4 ori pe an, însă aceste lucruri pot fi evitate, dacă respectăm câteva reguli. Toamna, atunci când temperaturile scad și sistemul imunitar este dat peste cap este bine să ne amintim aceste metode pentru a nu răci.
- Deschide geamul
Sigur ai câțiva colegi cu care lucrezi în același departament și care sunt răciți. Ține geamul deschis, atunci când nu este prea frig, pentru a face ca aerul să circule. Bacteriile nu vor putea să ajungă la tine atât de ușor
2. Ferește-te de strănuturi
Chiar dacă pare nepoliticos să pleci de lângă un om care strănută, de fapt o faci pentru sănătatea ta. Bacteriile dintr-un strănut pot să „călătorească” peste 20 de metri. Astfel, dacă vezi că cineva de lângă tine tușește și strănută, tot ce trebuie să faci este să îți ceri scuze și să îi spui persoanei că ești predispus la răceală, ca să nu interpreteze.
3. Nu-ți mai atinge fața sau gura
Tot ceea ce atingi este infectat cu bacterii. Dacă tu duci frecvent mâna pe față sau la gură, fii sigur că vei răci mult mai ușor. Spală-te frecvent pe mâini sau folosește o soluție dezinfectantă.
4. Odihnește-te
Profită de nopțile mai lungi ca să dormi cele 7 ore recomandate. Un studiu publicat în Archives of Internal Medicine spune că persoanele care dorm câteva ore pe noapte sunt mai predispuse la răceli, decât cele care dorm 7 ore.
5. Bea multe lichide
Doctorii ne explică această recomandare – Mucusul format de bacterii se poate subția atunci când bem 2 litri de lichide pe zi (apă, supe, ceai) și poate fi eliminat mult mai ușor și rapid din organism.
6. Când ești bolnav, evită să transpiri
Chiar dacă pare cea mai bună metodă de a scăpa de răceala, o sesiune la sală în care să transpiri nu te va face decât să îți pierzi energia. Energie, de care ai nevoi dacă vrei să lupți împotriva virusurilor. Poți face în schimb, exerciții care să te ajute cu circulația sângelui.
A.