Metode naturale prin care scăpați de tusea iritativă și de răgușeală

Gât iritat, senzație de uscăciune, tuse seacă, răgușeală, nas înfundat. Tot mai mulți dintre noi ne confruntăm în această perioadă cu inflamații la nivelul cavității bucale și faringelui. Și, evident, ne dorim o calmare imediată și eficientă. Acest lucru este posibil datorită puterii de vindecare a unei plante legendare: mușchiul islandez – supranumit în medicina populară și „mușchiul plămânilor” sau „mușchiul febrei”. Aflați în continuare originea acestui străvechi remediu natural și cum ne ajută atunci când ne doare gâtul, suntem răgușiți și tușim.

Cauze ale inflamațiilor de la nivelul gâtului

Cavitatea bucală și căile respiratorii sunt căptușite cu o mucoasă respiratorie care menține umiditatea locală și ne protejează de agresiunile din mediul înconjurător. Dacă mucoasa este sănătoasă, ea se poate apăra cu succes de factori nocivi. Dar când mucoasa este inflamată, puterea ei de apărare scade și devine vulnerabilă la îmbolnăviri.
Mucoasa respiratorie poate fi iritată de:

  • tuse și răgușeală,
  • solicitarea excesivă a corzilor vocale,
  • aerul uscat din încăperi,
  • respirația nazală deficitară.

Virusurile responsabile de răcelile de sezon sau bacteriile se numără printre cele mai frecvente cauze ale inflamațiilor de la nivelul gâtului. Adesea, acestea sunt însoțite de tuse iritativă, o tuse foarte seacă, extrem de neplăcută, mai ales în crizele acute, precum și de dureri în gât, nas înfundat. Răgușeala este cauzată de inflamarea laringelui. Din această cauză, corzile vocale nu mai pot vibra liber, iar vocea sună răgușit. Fumatul, alcoolul, vorbitul sau cântatul excesiv pot duce la o suprasolicitare a vocii, provocând inflamația mucoaselor. Senzația de uscăciune a gâtului apare din cauza expunerii la aer condiționat, în timpul călătoriilor cu avionul sau în timpul călătoriilor prelungite cu mașina ori cu trenul. Totodată, aerul provenit de la sistemele de încălzire centrală este foarte uscat, făcând gâtul să își piardă umiditatea. Astfel, mucoasele se „fisurează” ușor, devenind vulnerabile la virusuri și bacterii, care vor declanșa infecții sau inflamații.

Protecția naturală a cavității bucale și faringiene

Menținerea umidității locale este cel mai indicat lucru pentru protejarea gâtului și corzilor vocale. În plus, o peliculă protectoare benefică și naturală poate constitui o măsură utilă în cazul suprasolicitării vocii sau al agresiunilor externe – aer condiționat, aer uscat și încărcat de agenți poluanți, virusuri responsabile de răceli în anotimpurile reci și umede. Tocmai acesta este efectul unei plante miraculoase pentru sănătatea căilor respiratorii – mușchiul islandez. Acesta acționează cu blândețe și în mod natural exact acolo unde este nevoie de o calmare eficientă: în cazul inflamației mucoaselor din gură, gât și faringe. Substanța activă din mușchiul islandez acoperă mucoasa bucală și faringiană ca un balsam. Astfel, mucoasa este protejată de agresiuni. Dacă mucoasa este deja afectată, ea se poate reface mai rapid.

Mușchiul islandez: origine și scurtă istorie

Din secolul al XVII-lea, mușchiul islandez (Cetraria islandica) este cunoscut în medicina populară sub denumirea de „mușchiul plămânilor” sau „mușchiul febrei”. Planta este un lichen rezistent ce crește în condițiile unei clime foarte dure din ținuturile nordice. Din acest lichen, farmacistul german Karl Engelhard (întemeietorul companiei germane Engelhard Arzneimittel) a fabricat în 1865 una dintre primele specialități farmaceutice „pasta din mușchi islandez”, un produs pentru tratarea tusei și a răgușelii. În 1915, rețeta a fost modificată și atunci a început fabricarea unor tablete conținând substanța activă din mușchi islandez. Sub această formă, preparatul se comercializează și în prezent în farmacii ca produs fitoterapeutic. Iată cum acțiunea fitoterapeutică a unei plante legendare este recunoscută și exploatată cu succes și în prezent.

Indicațiile terapeutice ale extractului din mușchi islandez

  • Pentru prevenirea și tratamentul inflamațiilor cavității bucale și faringiene
  • Pentru calmarea rapidă a tusei iritative și răgușelii
  • Pentru persoanele care își petrec mult vreme în spații cu aer uscat provenit de la aparate de aer condiționat sau sisteme de încălzire centrală
  • Pentru cei care călătoresc frecvent cu avionul, cu trenul sau cu mașina
  • Pentru persoanele care vorbesc mult sau cântă (cadre didactice, avocați, artiști ș.a.)
  • Pentru prevenirea uscării mucoasei bucale și faringiene în timpul activităților sportive
  • Pentru uscăciunea gurii și dificultăți la înghițire în cazul persoanelor în vârstă sau al persoanelor care iau medicamente ce provoacă uscarea mucoasei respiratorii
  • Pentru cei care își simt mereu gura și gâtul uscate din cauza fumatului

Recent Posts

Medic: atenție la aceste prime semne de demență! Nu este vorba de pierderea memoriei

Demența își poate face apariția în mai mule moduri.  În timp ce pierderea memoriei este cel…

12 minute ago

Top Performeri în Sănătate Gala Capital: ANDIS. Implementarea proiectelor celor trei spitale regionale de urgență din România

Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) a fost recunoscută la Gala Capital Performeri…

32 de minute ago

Călin Georgescu a luat pe toată lumea prin suprindere. Mesajul important transmis românilor

Călin Georgescu, candidatul-surpriză al alegerilor prezidențiale din România, a ieșit în fața presei pentru a-și…

52 de minute ago

HOROSCOP săptămâna 25 noiembrie-1 decembrie 2024. Schimbări şi blocaje!

Mercur retrograd intră în zodia Săgetător şi provoacă o serie de schimbări vizibile în viețile…

o oră ago

Prima infecție cu gripă aviară, confirmată la un copil

Autorităţile sanitare americane sunt în alertă şi au anunţat că un copil a fost testat…

2 ore ago

Cele două vârste la care corpul uman se schimbă dramatic

Sunt momente în viață în care corpurile noastre se schimbă rapid și nu vorbim doar…

2 ore ago

Citeste si: